Töltés közben adta meg magát egy garázsban feldugott elektromos bicikli, és olyan tüzet okozott, hogy majdnem ráment az egész épület.

Olyat hallottunk már, hogy egy balesetet szenvedett elektromos autó sorra gyulladó akkumulátor celláit nagyon nehezen lehet eloltani, de az azért mégis durva, amit egy e-bicaj okozott Ausztráliában. A párját ritkító eset a The Guardian szerint Sydney elővárosában, Eastgardensben történt, és

egy meghibásodott lítium-ion akkumulátor okozta.

Még egy olyan apróság is hihetetlen károkat okozhat, amilyen egy egyszerű elektromos kerékpár akksija. A berendezés töltés közben robbant fel, majd gyújtott meg mindent maga körül a garázsban. A földszint hamar lángokban állt, ezért a második emeleten tartózkodó nőnek a teraszon át kellett elhagynia az épületet: nem sokat teketóriázott, ugrott.

A tűzoltók szerencséjére kis akkumulátorról volt szó, ezért azt könnyen egy edény vízbe sülysztették, hogy megakadályozzák az egyes cellák sorra gyulladását. A megfigyelés és a tűzvizsgálat során kiderült, hogy egyértelműen az e-kerékpár alkatrésze okozta a tűzfészket, ami megsemmisítette a lakóház földszinjét, meg persze a garázsban parkoló, szerencsére nem elektromos, hanem normál üzemű személyautót.

 

A HVG az ausztrál tűzoltók közleményéből idézve megjegyzi: a meghibásodott vagy túltöltött lítium-ion telepek komoly biztonsági kockázatot hordoznak: intenzív, különösen nehezen oltható tűz kíséretében felrobbanhatnak, ráadásul újra is gyulladhatnak. Hozzátették: érdemes jó minőségű, az adott eszközzel kompatibilis akkumulátorokat választani, és kerülni azok túltöltését alvás közben vagy akkor, amikor távol vagyunk az otthonunktól.

Senki sem sérült meg (a teraszugró sem), de valószínűleg csak azért, mert nem Tesla állt a bicaj mellett:

Medencényi vízzel tudták csak eloltani – így ég folyamatosan az öngyulladó Tesla

 

×