Ha nem sajnálod a pénzt, akkor ezekkel a kiegészítőkkel építheted meg magadnak az álmaid legmenőbb PlayStation 5 konzolját. Avagy így pimpeld fel a PS5-ödet.

RGB-s talapzat

Tudom, sokan csiricsáré butságnak tartják a megvilágított setupokat, de fogadjuk el, hogy legalább ugyanennyien szeretik így felpimpelni a játékalkalmatosságukat. Legyen az PC vagy konzol, RGB-s világítás már mindenhol elérhető, így a PS5-nél is – sőt, rögtön két lehetőségük is van a játékosoknak.

Az egyikkel a PS5 konzolt emelhetjük ki a bútorzat közül, jelezvén, hogy kicsoda-micsoda a szoba ékessége. Ez egy olyan LED-es talapzat, ami egyrészt sokkal stabilabb, mint amit a dobozában találhatunk, másrészt általunk választott színárnyalatban világítja meg alulról a szeretett masinát.

A másik szerintem sokkal érdekesebb, azt ugyanis az arra alkalmatos tévébe kell implementálni. Ezeket általában LED háttérvilágítás címszóval találjuk az online boltok polcain, amit USB-n keresztül kell a készülékbe dugni, miután valamilyen öntapadós megoldással felszereltünk rá. Ezután pedig olyan fényárat vetít a falra, ami megegyezik a képernyő színezetével. Elég hangulatos, amit azoknak is érdemes lehet kipróbálni, akik amúgy nem szívlelik a szivárványszínű világításokat.

A PS5-öt megvilágító talapzatot egyébként a Leet Shopban is megtalálod ERREFELÉ.

Kontroller töltő és dokkoló

A kontrollert tölteni kell, de ezt gondolom már minden PS5 tulajdonos jól tudja. Alapvetően ezt a konzolba kötött USB-n keresztül lehet megoldani, viszont a lógó zsinórnál sokkal elegánsabb megoldás a dokkoló. Ebből nagyon sokféle akad, van gyári és utángyártott, de igazából tökmindegy melyiket választjuk, hisz mindegyik jól szuperál.

A legnépszerűbbek egyébként a Venom-típusú töltőállomások, melyekből mindenfélét találni: feketét-fehéret, egy kontrollereset és dupla kontrollereset is. Itt csak az igények szabnak határt. Amiért viszont mindenképp megéri egy ilyet beszerezni, hogy egyrészt egyszerre tölthetünk két DualSense-et, másrészt a kontrollereknek is lesz egy fix helyük a szobában, így nem hagyjuk egyiket sem gazdátlanul heverni a lakásban. Meg jól is néznek ki így tartva.

Ilyenből is találsz párat a Leet Shopban, és külön jó hír, hogy egyáltalán nem drágán.

Egyedi borítás

Amikor megjelent a PS5, amiről kiderült, hogy könnyen leapplikálható oldallapjai vannak, nagyjából heteken belül megjelentek az utángyártott borításokat kínáló boltok is. A Sony ezeket szépen sorjában kezdte is tiltani, amiből már sejthető volt, hogy hamarosan hivatalos egyedi lapkák is érkeznek.

Jöttek is, szépek is, érdemes is venni egyet-kettőt. Van már babakék, rózsaszín, bordó, sötét terepszínű, galaxiskék és fekete, de valószínűleg a jövőben még ennél is sokkal több árnyalat közül fogunk tudni válogatni.

Ezek közül amúgy kettőt a Leet Shopban is megtalálsz – a rózsaszínt és a bordót, a többit viszont más eladóknál érdemes keresni.

Panelek közti dekoráció + matrica

Ha pedig így szóba jött az egyedi borítás, akkor akár még tovább is pimpelhetjük a gépet. A matricázás nyilvánvaló, tapadósból pedig szinte bármilyet rányomhatunk – bár én nemjavaslom a dolgot, mert a lapkák kialakítása miatt sajnos kissé levegős lesz.

A panelek közötti dekoráció viszont már sokkal jobb ötlet, ami egészen király kinézetet adhat a konzolnak. Az alábbi képen illusztráltam is a dekort, amit kétféleképp lehet beszerezni. Az Etsy-n kb. 7000 forintért árulják, ha viszont ennél olcsóbban szeretnénk megúszni akkor akár 3D-nyomtató segítségével ki is nyomtathatjuk magunknak.

Ha van otthon ilyen szerkezetünk, az még jobb, mert a modell fájlja szabadon elérhető a neten, ha viszont nincs, akkor kereshetünk valakit, aki 3D-nyomtatással foglalkozik, és az átküldött minta alapján pikk-pakk megoldja a dolgot.

Pulse 3D fejhallgató

Egy menő, kifejezetten játékra tervezett fejhallgató sose rossz, az pedig még jobb, hogy a Sony hivatalosan is csinált egyet a PS5-höz. Ez a Pulse 3D, ami a nevéhez hűen tökéletes térbeli hangzást képes elérni. Persze akadnak már ennél is sokkal profibb fejesek, de aki általános, és nem profi gaminghez használná, annak pont elegendő lesz a Pulse 3D is.

Ezt is megtalálod a Leet boltjában, méghozzá rögtön két színben: feketében ITT, és fehérben ITT.

PSVR 2

A PSVR 2 egy egészen friss szerkezet, bár sokaknak talán nem szükséges a bemutatása – lévén a Sony első VR-eszköze még PS4-en mutatkozott be. A PSVR 2 azonban egy teljesen új élményt nyújt, a PS5 erejéből adódóan fantasztikus, minden eddiginél élethűbb látványvilág mellett, az immerzív élményt pedig a haptikus visszacsatolással felvértezett kontrollerei fokozzák.

A PS5 VR fejesét azonban nem mindenkinek ajánlom. Egyrészt nagyon drága: kb. annyiba kóstál, mint maga a konzol, másrészt most még csak nagyon kevés játék érhető el rá. Idővel persze ezek változni fognak, most viszont egyelőre azoknak érdemes beruházni rá, akiknek 1) van ennyi fölösleges pénzük, 2) élnek halnak a VR-ért.

+++ tárhely +++

Az extra tárhely amúgy is fontos, de a PS5 esetében mindenképpen jól fog jönni. A konzol sajnos csak 800 GB-nyi helyet szolgáltat a játékok számára, ami az újabb, egyre tárhelyigényesebb címek megjelenésével elég hamar be fog telni. Erre a Sony egy nagyszerű módszert eszelt ki, így a játékosok viszonylag könnyedén feltornázhatják az egyre szűkösebb belső SSD-t.

Ehhez korábban már adtunk némi segítséget, így ide csak a 2021-es cikk linkjét tenném be, amit ugyan már ki lehetne egészíteni néhány újabb SSD-vel, de kiinduló pontnak abszolút tökéletes.

DualSense variációk és az Egde

A PS4-nél a játékosok csak színben eltérő hivatalos kontrollerek közül válogathattak, így ha profi irányítóra vágytak, akkor egy másik gyártó eszközét kellett válasszák. Ellenben az Xbox-szal, aminek ott volt a rommá konfigurálható Elite.

Ezen változtattak a PS5-generációban a DualSense Edge-dzsel, ami tulajdonképpen az Elite PlayStationösített testvére. Cserélhető analógok, extra hátsó pillangó ravaszok, állítható ütközés az alapravaszokon, és még egy csomó más extrával teszi profibbá a játékok irányítását. Ez egy nagyon hasznos pro kontroller, amit elsősorban kompetitív játékokra terveztek, a prémiumsága így az árában is visszaköszön. Jelenleg 80-100.000 forint között mozog a bolti ára.

Ha ennyit nem szeretnél költeni egy irtó profi kontrollerre, de szeretnél valami egyedi kart, akkor érdemes lehet szétnézni a Leet Shopban, ahol akár az egyedi PS5 borításhoz illő színezetű DualSense közül csemegézhetsz.

Karbantartó készlet

Korábban már kanyarítottam egy velős cikket arról, hogy miért is nagyon fontos és érdemes rendszeresen takarítani a PS5-öt, amiben azt is leírtam, hogy milyen eszközökkel kell nekiállni a dolognak. Azt azonban már elfelejtettem megemlíteni, hogy van erre egy bütykölőkészlet is, amiben minden egyben lehet beszerezni.

Ebben van egy csavarozószett, nyilván minden szükséges fejjel, található még benne egy tisztító kefe, illetve nyitószerszám és egy kaparó is. Jó hír, hogy ez is kapható a Leet Shopban, méghozzá elég olcsón, mindösszesen 5490 forintért cserébe.

Játék és fejestartó

Utolsó pontban pedig érdemes lehet beruházni egy játéktartóra is, amivel egy helyen és praktikusan lehet eltárolni a dobozos játékainkat. Mivel a legtöbben amúgy digitálisan vásárolnak már, így elég egy kisebb is, de lehetőleg olyan, amire akár a fejhallgatónkat is elhelyezhetjük.

Elsőre egyébként halál fölöslegesnek tűnhet, viszont tényleg nagyon praktikus, mert ezzel egyetlen helyre zsúfolhatunk be tulajdonképpen mindent. Így pedig nem csak szebben és rendezettebben néz majd ki a játékos sarkunk, de a takarítást (portalanítást) is jelentősen felgyorsíthatjuk – főleg, ha a játéktartó zárható.

Természetesen a fentieken túl is bőven akad mód, amivel tökéletesíthetjük a konzolt és a játékélményt, mint például a csúszásgátló-tapadós analóg gumifejek, vagy az extra borítás a kontrollerhez. Mindent csak a PS5 tulaj igénye határoz meg, de én elsősorban a fentiek beszerzésével kezdeném az Ultimate PlayStation 5 megépítését.

Ha viszont neked még volna pár ötleted, akkor azt ne tartsd magadban, jöhetnek a tippek kommentben!

Ezt is érdemes elolvasnod:

4 dolog, amiben a PS5 jobb, mint az Xbox Series, és 4, amiben az Xbox a nyerőbb

 

×