Kisül az agyad, ha meglátod mennyit perkálnak a varázslószülők a gyerekük taníttatásáért, vagy Tony Stark a Vasember páncélért. Kapaszkodj!

A világ legfontosabb kérdései… nem itt olvashatók, de akkor is érdekes megnézni, hogy a valósággal összehasonlítva mennyit kóstálnának olyan filmes történések, mint a Truman-show, vagy olyan tárgyak, mint a Batmobil, aminek a valódi árát több generációra visszamenőleg sikerült felgöngyölíteni.

A legnagyobb Rockefeller nem is Tony Stark, hanem Richie Rich, hiszen a kastélya árából Az éhezők viadalát négyszer, Tony Montana házát meg SZÁZSZOR lehetne kifizetni.

Mennyibe kerül a tandíj a Roxfortban?

Nem csoda, hogy Weasley-ék le vannak égve, mikor van, hogy egyszerre 4-5 gyerekük is a Roxfortba jár, ahol olyan magas a tandíj, mint egy közepes amerikai egyetemen. Mondjuk ezért cserébe legalább bentlakásos a suli, és a kölkök nem otthon rontják a levegőt, meg a kosztpénzt. Ahhoz, hogy tényleg egy olyan színvonalú iskolába járj, mint amilyen a minden kényelmi megoldással felszerelt Roxfort, nem keveset perkálnának a szüleid.

A varázslóiskola költségvetését nem csak a rezsidémon támadja, hanem a „személyzet” és az ellátás is. Bizony: a Roxfortban nem csak a tanárok, meg Mr. Filch bérét kell kifizetni, hanem a napi háromszori lakomák minden egyes falatját is. A filmekből nem, csak a könyvekből derül ki, hogy a kaja nem varázsütésre kerül az asztalra, hanem az ódon kastély cselédjárataiban közlekedő és alagsorában élő-szorgoskodó manók jóvoltából. Akik persze ugyanúgy nem kapnak egy vasat se, mint szegény Dobbie Malfoy-éknál. A fenntartás még az ő rabszolgamunkájuk ingyenessége mellett is drága, ezért egy valóságban létező, hasonló brit magánsuli tandíja, illetve mindenféle más tárgyak (egyenruha, könyvek, stb.) költsége évi 43 ezer dollárra (közel 16 millió forintra) rúgna / per év / per gyerek. Szegény Weasley-ék!

Mennyibe kerül Tony Montana háza?

A Sebhelyesarcú legendásan gyönyörű házát, amiben Al Pacino maffiózójó beleőrül a hatalomba, a pénzbe és a kokóba, nem Kaliforniában kell keresni a térképen. A valóságban floridai birtok neve El Fureidis, vagyis „Apró paradicsom”, és a tízezer hektáros telek központi eleme egy 930 négyzetméteres, 1906-ban épült történelmi ház. Képzelheted mennyibe kerül…

A filmben Tony Montana kaparintja meg a házat, de az igazi ingatlant csak a külső felvételekhez használták, ami nem is csoda, a finálé ismeretében. Ha tényleg mindent megtesznek a házzal, amit a filmben is, akkor jóval többet kóstált volna a helyreállítás, mint az egész film büdzséje, ugyanis az El Fureidis értékét – az aranyozott mennyezettel és minden luxus berendezési tárggyal együtt – kb. 35 millió dollárra (kb. 13 milliárd forintra) becsülik.

Mennyibe kerül Richie Rich birtoka?

Macaulay Culkin figurájához képest Tony Montana egy földönfutó hobó. A lehetetlen-gusztustalanul vérgazdag kölyök nem elég, hogy bármekkora értékű bármit megkaphat bármikor (kétszer), még szerénytelen hajléka is annyit kóstál, mint egy kisebb latin-amerikai ország GDP-je (háromszor).

Ricihie vastag. Nagyon vastag. Egy küszöb is többet ér a kastélyában, mint egy (aranyozott) PlayStation 5, és akkor még nem beszéltünk a történelmi épület minden más berendezési tárgyáról. A kastély az 1890-es években épült, a Vanderbilt-család számára, és mai nevén úgy hívják, Biltmore birtok, ami regisztráltan az Egyesült Államok legnagyobb létező lakóháza. 35 hálószobája mellé 43 fürdőszoba és 65 kandalló épült, míg a magánkönyvtára 10 ezer különleges kiadványt rejt. Az épület ma is a Vanderbiltek leszármazottainak birtokában van, de leginkább múzeumként üzemel. A Richie Richen kívül itt forgatták amúgy Az utolsó mohikán, a Hannibál és a Forrest Gump néhány jelenetét is. Értéke a becslések szerint 4 milliárd dollár, vagyis úgy 1464 milliárd forint.

Mennyiért lehetne megszervezni Az éhezők viadalát?

Eddig a házak, most nézzük az eseményeket. A Centives az olimpiai játékok szervezési költségeit vette alapul, amikor megpróbálta megbecsülni az életre-halálra menő valóságshow költségeit. Ebbe ugye mindenféle infrastrukturális elem beletartozik, a központi csarnokoktól a dómokon át a kiszolgáló épületekig, szóval relatíve korrekt innen vizsgálni a dolgokat.

A portál a pekingi olimpiai stadion építési költségeivel és a megnyitó ünnepély valószínűsíthető árával kalkulálva arra jutott, hogy összességében kb. 580 millió dollárba (212,3 milliárd forintba) fájna egy ahhoz hasonló kaliberű esemény megrendezése, mint Az éhezők viadala.

Mennyibe kerülne a Truman-show megrendezése?

A grandiózus reality jóval drágább lenne, mint egy olimpiai megnyitó, és nem is kevéssel. A 25 évvel ezelőtt készült film brutális méretű utópiáját, ami egy szigetet fedő hatalmas kupola, alatta egy valósághűen működő-lélegző városkával, többször annyiba kerülne felépíteni, mint bármely ma és azóta ismert díszletet, szóval szerintünk soha, senki nem fogja megpróbálni.

Az mindenesetre viszonylag jól kikalkulálható – más realityk és a filmben látott külsőségek alapján -, hogy egy ekkora stúdió milyen árfolyamon állna fel, hogy működőképes is legyen. Ahogy fent utaltunk rá, ha a Vanderbiltek meg akarnának finanszírozni egy akkora műsort, mint a Truman-show, kirakhatnák az eladó táblát a Biltmore birtokra. A valóságban ekkora stúdiót építeni legalább 3,5 milliárd dollárba (közel 1300 milliárd forintba) kerülne.

Mennyibe kerül a Vasember páncélja?

A végére jöjjön pár olyan modern kütyü és jármű, ami a valóságban nem, vagy nem úgy létezik, mint ahogy a filmekben láttad. A legmegfoghatatlanabb mind közül Tony Stark filmről filmre modernebb technológiával épített páncélja, ami szinte mindennek ellenáll, brutális sebességgel repül és önmagában nagyobb a tűzereje, mint a teljes magyar légierőnek. Épp’ ezért talán azt reméled, hogy soha senkinek nem lesz annyi pénze, hogy valami hasonlót építsen, ugye? Akkor rossz hírünk van…

Ha rendelkezésre állna olyan technológia a valóságban, ami lehetővé teszi egy ilyen páncél megépítését, akkor az nagyjából annyiba kerülne, mint a ma ismert legmodernebb vadászrepülőgépek egyike – mondják közfelkiáltással a lelkes rajongók, és hát tényleg. Ha egy villámgyors, nagy tűzerőt képviselő katonai géppel vetjük össze, akkor Tony Stark alkotásának értéke nagyjából egy F-35-ös vadászrepülővel lehet azonos, ami jelenleg 100,4 millió dollár, vagyis kb. 36,8 milliárd forint. Ami persze sok, de egy nagy ország hadiköltségvetésében gyakorlatilag eltörpül.

Mennyibe kerül a Batmobil?

Ezt hasonló analógia mentén számolgatták ki a DC-képregények rajongói, mint a Vasember páncél esetében. Akármelyiket is nézzük meg a Batman-filmek történetében, az mindegyik példányon látszik, hogy nagyon-nagyon drágán lehet csak megépíteni (még úgy is, hogy nincs felfegyverezve a filmekben látott módon).

A rajongók által mindig alaposan átbeszélt és egyezményes összegek közül egy 2004-es képregényben szereplő Batmobil magasodik ki legjobban, a maga 1,8 millió dolláros, tehát úgy 660 millió forintos bekerülési költségével. A napjainkban látott darabok közül a legnagyobb előszeretettel a tank mintájára megálmodott Christopher Nolan-trilógia Batmobilját szeretik kiemelni az önjelölt szakértők. Egy ilyen, egyedileg épített (nyilván nem páncélozott) járműért 215 ezer dollárt (kb. 79 millió forintot) is elkérhetnek.

Mennyibe kerül a DeLorean?

A Vissza a jövőbe trilógia legnagyobb sztárja Michael J. Fox és Christopher Lloyd után biztosan az időgéppé átalakított DeLorean Dmc-12. A szárnyajtós, még mindig futurisztikusnak ható jármű anélkül is sokba került, hogy valaki extraként beleapplikált volna egy banánhéjjal működő időgépet. A kocsi az 1981-es megjelenése óta nem hogy veszített volna az értékéből, csak sokkal drágább lett, hiszen 1. a filmtrilógia a világ egyik leghíresebb autótípusává tette, 2. eleve nem sokat gyártottak belőle.

A hivatalos feljegyzések szerint a V6-es, 2,8 literes, elemi erővel felturbózott motorral épített autócsodából mindössze 8583 darab gördült le a futószalagról 1981-83-ig. Utána csak 2008-tól gyártották újra (és nem mellékesen tavaly megjelent egy modern villanyautó változata is, ami luxusautóként egy nap a forgalomban is feltűnhet), de az már nem aratott olyan osztatlan sikert, mint az eredeti változat. A ’80-as évekbeli darabokért – még ha három parkolóhely is kell hozzájuk, ha ki akarsz belőlük szállni – 15-115 ezer dollárt is elkérhetnek (nyilván az állapot és futásteljesítmény függvényében). Ez 5,5-42 millió forintot jelent. Nem semmi egy több mint 40 éves konstrukciótól!

Soknak tűnik? Sokkal többet költenek drága cégvezetők védelmi költségeire is:

Mennyibe kerül a tech milliárdosok személyi védelme? A top 10 legdrágább cégvezető

 

×