Csak felnőtteknek lesz korlátlan a hozzáférés a videópergetős közösségi alkalmazás felületeihez, míg a fiatalkorúak és a gyerekek max. pisloghatnak.

Hamarosan automatikus korlátozás lép életbe a minden közösségi alkalmazásnál gyorsabban növekvő TikTokon. A közösségi felületet üzemeltető ByteDance úgy döntött, hogy éppen azok körében vezet be limitált hozzáférést, akik a legaktívabban pörgetik a videókat. A szabály ellen nincs apelláta: automatikusan bekapcsol mindenhol, a Daily Mail szerint már a következő hetek során.

A lap emlékeztet: az amerikai felmérések alapján (és nincs okunk feltételezni, hogy máshol a világon jelentősebb eltérések lennének), a tizenévesek 67 százaléka már használta, 16 százalékuk pedig úgymond folyamatosan használja az alkalmazást. Az utóbbi, meghökkentő adat miatt nem is csoda, hogy új intézkedéseket vezetnek be, de ezek nem csak a képernyőidőre fognak vonatkozni.

Nézzük mi változik:

  • a 18 éven aluliak nem oszthatnak meg magukról élő közvetítést,
  • a 16 éven aluliak számára nem lesz elérhető a közvetlen üzenetváltás,
  • a 13-15 éves felhasználók fiókjai automatikusan privát profilokká változnak,
  • a 13-15 évesek nem kapnak értesítéseket az apptól este 9 után,
  • a 16 -17 évesek nem kapnak értesítéseket az apptól este 10 után,

és amit a legtöbben fognak megsínyleni: 18 év alatt napi időkorlátozással, összesen legfeljebb 60 percig lehet majd használni a TikTokot.

Az alkalmazás mindezeken felül nagyobb kontrollt biztosít a szülők számára a gyerek beállításai felett: ők áll dönthetik el például, hogy a telepített TikTok a nap mely időszakaiban ne jeleníthessen meg értesítéseket, vagy push üzeneteket. Ezt egyébként a már 2020 óta létező TikTok’s Family Pairing (Családi biztonság) menüpont teszi majd lehetővé.

Az alkalmazás üzemeltetői a bostoni Digital Wellness Lab szakértőivel egyeztetve állapította meg a különböző korlátozásokat. Az időlimit alól elvileg ki lehet majd bújni: azoknál a 18 év alattiaknál, akik önkéntesen beállítanak maguknak időkorlátozást, nem lép automatikusan életbe a napi 60 perces limit, de ez egyelőre nem világos, hogy mit jelent, mert ezzel az erővel semmi nem változik, ha bepöccintenek egy 10 órás hozzáférést…

A szolgáltatás egyébként saját képernyőidő jelentésekkel is bővül: az app heti összefoglalóban fogja megmutatni a rajta töltött időtartamokat és -átlagokat, sőt, értesítést küld a késő éjszakai órákban arról, hogy „ideje csicsikálni”. Alig lesz idegesítő…

Forrás: DailyMail

Ezt láttad már?

Kiderült mi lett Cara Dune sorsa, akit a véleménye miatt töröltek a The Mandalorianból

 

×