Az ár sajnos már rég nem alsókategóriás.

Az AMD és a Nvidia is felfedte a legújabb videókártyáit az elmúlt fél évben, ám egyelőre csak a flagship termékeket. A játékosok jelentős része továbbra is maradna a sajnos tudásilag belépő, ám árban erős középkategóriánál. Az elkövetkezendő hónapokban biztos érkezik majd az RTX 4070 és RTX 4060 is, ez nem kérdés. Árcédulájukat tekintve azonban nem lesznek ellenfelei a jelenlegi 130-160 ezres kategóriának.

Ebből a szegmensből három kártyát emelhetünk ki. Szerencsére már nem csak két gyártó termékeit találhatjuk meg a boltokban, az Intel is csatlakozott az ikonikus AMD-Nvidia pároshoz. Ráadásul nem is akárhogyan. Az ARC A770/A750 az első időszakban meglehetősen vegyes érzelmeket váltott ki a játékosokból. A hardver megfelelő volt, ám a szoftveres oldalról bőven voltak még hiányosságok. Szerencsére az Intel az elmúlt hónapokban folyamatosan javította a drivert, brutális javulást értek el.

Nézzük is, hogy mely kártyákat érdemes számításba venni a PCWorld mérései alapján!

Ebben a szegmensben három videókártya jöhet szóba. AMD oldalról az RX 6600 XT, Nvidia oldalról az RTX 3060, illetve az Intel részéről az ARC A770. Az AMD VGA-ja rendelkezik a legkevesebb VRAM-mal, egészen pontosan nyolccal. A 3060 12 GB videómemóriával, míg az Intel terméke 16 GB-tal csábítaná magához a vásárlókat. Ezek a számok azonban ebben az árszegmensben nem sokat jelentenek, hiszen 1080p-n ritkán telik be a 8 GB is, nemhogy a 16.

A játékok

A PCWorld csapata egy AMD Ryzen 5900X és 32 GB DDR4 RAM társaságában izzasztotta meg a triót. Ennél már durvább processzorokat is találhatunk a piacon, de a belépő kategóriát nem ez fogja limitálni. Játékokból igazán színes válogatást sikerült összehozni, az FPS lövöldétől kezdve egészen az izzasztó AAA címekig megtalálhatunk mindent. A konkrét lista a következő volt:

  • Cyberpunk 2077
  • Watch Dogs: Legion
  • Horizon Zero Dawn
  • Borderlands 3
  • Troy Total War
  • Shadow of the Tomb Raider
  • Call of Duty: Modern Warfare 2
  • Assassin’s Creed Valhalla
  • CS:GO
  • Forspoken
  • Returnal

MW II Ultra

Cyberpunk 2077

Borderlands 3 DX12

A felhozatalból három játékot emeltünk ki. Nem véletlenül. A Modern Warfare II tesztje megmutatja, hogy néhány címben micsoda domináló erőre képes az AMD kártyája. A Cyberpunk 2077 arra világít rá, hogy az Intelnek még mindig szüksége van némi optimalizációra. A Borderlands viszont azt prezentálja tökéletesen, hogy frissebb DirectX API alatt mennyire jól viselkedik az ARC A770.

Ray Tracing

Cyberpunk 2077 Ray Tracing alatt izzadtak a kártyák. Ahogy arra számítani lehetett, az AMD kártya elvérzett elég kellemetlenül. Ami azonban érdekes lehet, hogy az Intel szinte az RTX 3060 szintjét tudta hozni, holott sokáig az Nvidia kizárólagos terepe volt a Ray Tracing világa.

Ami egy fokkal meglepőbb, hogy Hitman 3 alatt pedig túl is szárnyalták a kékek az Nvidia üdvöskéjét, az átlag FPS 15-tel több volt. Ez az előny pedig a Chernobylite alatt is megmaradt, remek munkát végeztek az Intel mérnökei.

Verdikt

A fenti adatokat és a videóban található többi eredmény után nem hirdethetünk egyértelmű győztest. Amennyiben egyáltalán nem fontos a Ray Tracing, akkor az AMD RX 6600 XT kártyája érheti meg a legjobban számunkra. Ha csak új címekkel játszunk, akkor az Intel A770 is kiváló választás lehet. Ray Tracing esetén sem kell félnünk a kékek megoldásától. A fenti trióból talán a 3060 lehet a „legrosszabb” vétel, ám ha a biztos szoftveres támogatás, a kiegyensúlyozott raszter és a Ray Tracing teljesítmény bizony az Nvidia felé is billenthetné a mérleget. Személyes preferenciák döntenek tehát ebben az esetben is, a fenti szempontokat magunkban lejátszva kell kiválasztani a győztest.

Mégis lesz fizetős 1080p a Youtube-on, de marad ingyenes is – Nem ugyanaz

 

×