Az Intel felkötheti a gatyát.

Az AMD augusztus végén hivatalosan is leleplezte a Ryzen 7000-es, asztali processzorait. A Zen 4 architektúrára épülő újdonságok több szempontból is új irányokat hoznak magukkal. Néhány fejlesztést nem csak a chipben, hanem a processzor fizikai kialakításban is kiszúrhatunk. A korábbi Ryzen egységek PGA kialakítást kaptak, azaz a “tűket” a CPU alján találhattuk meg. Az AM5 foglalat, melyet az újdonságok használnak már LGA kialakítással rendelkezik, hasonlóan a konkurenciához.

Már akkor lehetett sejteni, hogy a vörösek az 5800X3D-vel bemutatott 3D V-Cache megoldást sem dobják ki. Örömhír, hogy ezúttal három egység is megkapja a fejlesztést, így több árszegmensben válogathatunk belőlük. A modellek pontos listája:

  • AMD Ryzen 9 7800X3D – 8 mag – 16 szál – 104MB Cache – 449 dollár – 160 ezer forint
  • AMD Ryzen 9 7900X3D – 12 mag – 24 szál – 140MB Cache – 599 dollár – 210 ezer forint
  • AMD Ryzen 7 7950X3D – 16 mag – 32 szál – 144MB Cache – 699 dollár – 246 ezer forint

Hétfőn meg is érkeztek az első teszteredmények!

Február 27-én lejárt az embargó, azaz a külsős tesztoldalak is publikálhatták az eredményeiket. Szerencsére ezt 15:00 környékén meg is tették, így a potenciális vásárlók máris elkezdhették böngészni a különféle benchmarkokat. Mi a TechPowerUP tesztjeiből szemezgetünk, hiszen a weboldal csapata a 7950X3D tesztje mellett arra is igyekezett választ találni, hogy milyen erős lehet a később érkező 7800X3D. Ezt úgy tették meg, hogy 7950X3D 2 CCD egysége közül egyet letiltottak, így szinte tökéletesen tudták szimulálni a 7800X3D várható viselkedését. Ezt a tesztben „CCD0/1 Disabled” néven találhatjuk meg. A „valós” 7800X3D kicsivel kevesebb órajeleket tud majd kisajtolni magából, ám így is nagyon közel járhatunk majd az igazsághoz.

Játékok alatti teljesítmény

A játékok alatt mért eredmények szemléltetéséhez a 1080p grafikont érdemes kiemelni. Sokakban jogosan felmerülhet a kérdés, hogy miért nem az 1440p vagy a 4K felbontásokat nézi az emberek többsége, ám erre több válasz is van. Egyrészt a Steam statisztikák alapján továbbra is a 1080p vezet a játékosok körében, ráadásul olyan előnnyel, melyet még hosszú évekig nem fog behozni sem az 1440p, sem a 4K. Másrészt a processzorok alacsonyabb felbontáson mutatják meg igazi erejüket, magasabb pixelszám esetén sokkal inkább a VGA határozza meg a kapott FPS számot. A 720p azonban már irreális lenne ennek szemléltetésére 2023 elején.

A fenti képen tehát a 7950X3D-t és a CCD1/CCD0 tiltott, kamu 7800X3D-t is megtalálhatjuk. Több dolgot is megfigyelhetünk a százalékokat böngészve. Egyrészt jól látható, hogy a legjobbak közé érkezett az AMD, többé nem kell félni sem a 12. sem a 13. generációktól játékok alatt. Másrészt ismételten érdemes kiemelnünk a korábbi generáció 5800X3D modelljét, mely az AM4 alaplapok tulajdonosai számára kiváló alternatíva lehet a teljes váltás helyett.

Hőmérsékletek

Teljes izzadás alatt

Az új Ryzenek teljesítményére tehát nem lehet panasz, ám a legtöbb tesztben negatív színben tüntették fel a processzorok hőmérsékletét szeptemberben. Úgy tűnik, hogy ilyen téren is tudtak javulni az újdonságok, ám a híreket nem gyakran olvasó vásárlók számára továbbra is magasnak tűnhetnek az értékek.

Játékok alatt

Az AMD már szeptemberben figyelmeztette is a vevőket és tesztereket, hogy ne lepődjenek meg a 95 fokon. Ezen a hőmérsékleten gyakorlatilag évekig jól érzik magukat a Zen 4 példányok, hiába tűnnek vészesnek az elmúlt generációk mérései után. A 3D variánsoknál a 95 fok 86-89 fok környékére csillapodott. A processzorok tervezetten engedik magukat eddig a tartományig, hacsak manuálisan nem szólunk bele. Természetesen egy kis finomhangolással máris barátságosabb hőmérsékletet kaptak a TechPowerUP munkatársai is.

Verdikt

Kezdjünk először a jó tulajdonságokkal. Az AMD Ryzen 7000X3D processzorai egyértelműen a top kategóriát képviselik inkább, főleg, ha a játszadozás a cél. Az előző generációhoz képest ígért fejlődés is szépen megmutatkozik a számokon, az AMD betartotta az ígéretét. Továbbra is maradt a DDR5 támogatás és végre integrált grafikai egységet is találhatunk az újdonságokon, nem kell a “G” példányok után kutatnunk. A fogyasztás ismét magáért beszél, az Intel egységei jóval éhesebbek játékok alatt is, a 13. generáció különösen. Szoftveres, firmware jellegű problémák még vannak az egységekkel, de mire a felhasználókhoz eljutnak az egységek ezek már javítva lesznek. További hátrány lehet a kissé lassabb boot idő. A magyar árcédulákról egyelőre nincs információ, ez lehet az igazán kritikus pont.

Ha egy kis extra FPS boostra vágysz:

FPS boost, Windows halál nélkül – Duplán megéri felrakni az új AMD drivert

 

 

×