Úgy vélik, hogy az Atomic Heart bevételeit az orosz katonai műveletek finanszírozására használhatják.

Alapvetően nincs rossz fogadtatása a játékosok körében a napokban megjelent Atomic Heart-nak, azonban érdekesen alakulhat a helyzete a közeljövőben. A DualShockers szerint az ukrán hatóságok bejelentették, hogy a játék helyi és nemzetközi betiltását tervezik. Ennek érdekében

az ország digitális fejlesztési minisztériuma hivatalosan felszólítja a Microsoftot, a Valve-ot és a Sony-t, hogy állítsák le az értékesítést.

Akinek a figyelmét esetleg elkerülte a játék: az Atomic Heart egy alternatív retro-futurisztikus Szovjetuniót mutat be. Néhány órával a játék megjelenése után az ukrán digitális ügyekért felelős miniszterhelyettes, Alexander Bornyakov azt mondta: hivatalos levelet fogalmaz meg a Sony-nak, a Microsoftnak és a Valve-nak, amelyben arra kéri őket, hogy állítsák le a játék digitális értékesítését Ukrajnában és esetleg más országokban is.

 

„Felszólítjuk őket arra, hogy korlátozzák a játék értékesítését más országokban is a játék mérgező mivolta, a felhasználói adatok potenciális begyűjtése és azok Oroszországnak történő átadásának lehetősége miatt, valamint azért, mert a játékvásárlásból származó pénzt az Ukrajna elleni háborúra fordíthatják” – áll a nyilatkozatban.

A miniszterhelyettes ezen túl arról is beszélt, hogy fejlesztő Mundfish Games oroszbarát, aminek bizonyítéka, hogy a játékban nem ítélik el az inváziót. Ez okot ad arra, hogy a nyugati közönség „figyelmen kívül hagyja a játékot„. A Mundfish, bár jelenleg Cipruson van a központja, korábban Moszkvában működött, és adatvédelmi politikája lehetővé teszi, hogy adatokat továbbítson az orosz hatóságoknak.

Az Atomic Heart valószínűleg ettől függetlenül nem politikai szándékkal készült, annak ellenére, hogy a Szovjetunió, a KGB és az orosz katonai témák erősen szerepelnek benne. Ez nyilvánvalóan nem jön jól Ukrajnának. Az ukrán hatóságok úgy vélik, hogy a játék egy Oroszország által finanszírozott projekt, ami ciprusi központot használ álcázásként.

A Mundfish valószínűleg előre látta mindezt, ezért olyan békepárti nyilatkozatokat osztott meg, amelyek látszólag lekicsinyelték az Oroszországgal kapcsolatos vádakat. Egy héttel a játék megjelenése előtt az Atomic Heart zeneszerzője, Mick Gordon bejelentette, hogy a játékból származó összes bevételét a Vöröskereszt ukrán válságkezelésére ajánlja fel. Hogy a Sony, a Microsoft és a Valve eleget tesz-e a kérésnek, az még nem derült ki.

Ezt láttad már?

A Microsoft kikotyogta, mennyire erős világszinten a Sony PlayStation

 

×