Nemrég egy elemzés került ki arról, hogy mennyivel többet kér az iPhone 14-ért az Apple, mint amennyibe a készülék gyártása kerül.

Az soha senki számára nem volt kérdés, hogy az Apple nagyon drágán kínálja készülékeit, legalábbis más piaci szereplőkhöz képest. Azt azonban ritka esetben lehet tényleg megbecsülni, hogy az Apple pontosan mennyivel árulja drágábban készülékeit, ahhoz képest, mint amennyibe az előállítása kerül. Most a PCFórum szúrt ki egy érdekes elemzést, melyből kiderül:

az iPhone 14 Pro Maxot 2.3-szoros áron árulja az Apple.

A Counterpoint elemzése szerint az iPhone 14 Pro Max-ok alapmodelljének gyártása (az alkatrészek és az összeszerelés költsége) mindösszesen 474 dollárba kerül az a cég számára. A telefont eközben a cég nettó 1100 dolláros alapáron árulja.

Ezek szerint tehát az Apple minden egyes készüléken 626 dollárt keres, ami nagyjából 221 ezer forint, a jelenlegi árfolyamon. Ez pedig csak az alapmodell, hiszen egyes, például nagyobb tárhellyel rendelkező modellek esetében még többet kér el a cég.

A fenti képen egyébként az látható, hogy az iPhone 14 Pro Max esetében mi mekkora részét teszi ki az előállítási költségeknek. Mint látható, 20-20 százalék például a kijelző és a processzor.

Mindez abból a szempontból érdekes, hogy az ilyen elemzéseknek hála látni lehet, hogy amikor új iPhone-t veszünk, mekkora összeg landol tisztán a cég zsebébe.

Ezt láttad már?

Élvezetesen beteg videojáték érkezett a bedrogozott macihoz, ráadásul ingyen

 

 

×