Elképesztően leleményes okostelefon alkalmazások sietnek a bajba jutott emberek és a mentőalakulatok segítségére a földrengések helyszínén.

Rengeteg borzalmas dolog zajlik a világban egymással párhuzamosan, de szinte biztos, hogy jelenleg Törökország és Szíria határvidéke a legsúlyosabb földi pokol, hiszen a hétfői 7,8-as és 7,6-os erősségű földrengések után még mindig nem tudni, hogy pontosan hányan veszthették életüket az összeomló épületek alatt. A számláló már rég elhagyta a 21 ezret, és félő, hogy messze még a vége.

Forrás: Maxar Technologies

Az érintett törökök és szíriaik, illetve az őket segítő nemzetközi mentőalakulatok (köztük a magyar Hunor) a modern technológiát is igénybe veszi a minél hatékonyabb mentéshez. Az Interesting Engineering összeszedte, a HVG meg itt szemlézte, hogy milyen telefon- és webalkalmazások jelentek meg villámgyorsan, kifejezetten humanitárius céllal. Az alábbi appokat egy az egyben azért hívták életre – gyakorlatilag néhány nap leforgása alatt -, hogy lokálisan támogassák az életmentést.

Enkaz Dinleme Uygulaması

Az Isztambuli Műszaki Egyetem munkatársa tette közzé: akár aktív internetkapcsolat nélkül is lehet vele hallani a romok alatt rekedtek hangját. 350-5000 Hz közötti frekvenciákat érzékel.

Deprem İmece Platformu

Ezen a fűtéssel és élelemmel kapcsolatos igényeket lehet közölni a hatóságokkal, akiket riasztani is lehet róla – ha van internet-hozzáférés. Szakképzett darukezelők és kotrógép-operátorok is jelentkezhetnek rajta önkéntesnek.

Afet Bilgi

Átmeneti szállásokat foglalhatnak vele azok, akik elveszítették az otthonukat. Közli továbbá a gyülekezésre biztonságos területeket, a helyi segélyhívó-számokat és az ételosztó pontokat, valamint mutatja az elérhető állatorvosi rendelőket vagy vér- és őssejtklinikákat.

AHBAP

Haluk Levent török rockzenész hívta életre, és hamar népszerű lett: térképén jelöli a biztonságos zónákat, az átmeneti szálláshelyeket és ételosztásokat, de adományozni is lehet rajta a katasztrófa áldozatainak.

Deprem Yardim

Ezzel a romok alá szorult emberek tartózkodási helye állapítható meg lakcím- és személyes adatok megadásával. A segítségre szorulókat is listázzák rajta.

Deprem Cagri

Az alkalmazás a törmelék alá szorult emberek Twitter-bejegyzéseit gyűjti, így segít a mentőalakulatoknak abban, hogy az összedőlt városokban is megtalálják a sérülteket.

Misafirim Ol

Olyan oldal, ahol a földrengés által nem érintett területen élők kínálhatnak átmeneti szállást azoknak, akik elveszítették az otthonukat. Elég profi, könnyen áttekinthető felület – még azt is jelzi, hány szabad ház áll rendelkezésre.

Missafir

Lényegében ez a török Airbnb, ami most arra kínálja fel saját felületét, hogy a földrengéssel sújtott lakosság katasztrófamentes övezetben találjon szállást.

Te tudnád, hogy éld túl? Van néhány játék, ami erre is tanít:

Így élj túl egy földrengést – Videojátékok, amikben természeti katasztrófákat kell ép bőrrel megúszni

 

×