A Ubisoft a rendőrséggel együttműködésben próbálja meg kezelni a mérgező játékosok problémáját. De pontosan hogyan működik ez?

Nemi erőszakkal kapcsolatos viccek, rasszizmus, zaklatás – ha már játszottál valaha bármilyen online játékkal, akkor valószínűleg találkoztál már valamilyen bántó, zaklató, rosszindulatú megnyilvánulással is. Ahogy más közösségi oldalak tulajdonosai, úgy a játékipar is évek óta próbál rájönni, hogyan lehet az ilyen viselkedéssel megbirkózni.

A Ubisoft, az Assassin’s Creed vagy például a Rainbow Six játékok készítője szintén régóta igyekszik megvédeni a játékosokat, és büntetni a toxic playereket.

A Ubisoft most maga nemében először kötött megállapodást a rendőrséggel, hogy megpróbálja kezelni a problémát.

A fejlesztőcég reményei szerint ez a megállapodás elindíthat valamit az iparágon belül, hogy mások is kövessék ezt a példát – írja a BBC.

Együttműködés a rendőrséggel

Miközben az online játék milliók számára a szórakozás egyik legjobb formája, vannak olyanok, akik számára hamar rémálommá válik. Nem, meg a lag vagy a szerverproblémák miatt, hanem más játékosok viselkedése a kiváltó ok. Az online játéktérben gyakori a bántalmazás, halálos fenyegetés és zaklatás.

A Ubisoft az utóbbi években különösen kiemelten igyekszik védeni a játékosait, a Rainbow Six Siege-ben például mára igen kifinomultan lehet jelenteni azokat, akik másokkal tiszteletlen módon bánnak. Persze más játékcég is használ hasonló rendszert, de az, hogy konkrétan bevonják a rendőrséget, az ritka.

A Ubisoft és a brit rendőrség

A megállapodás most két részből áll. Egyrészt a program keretében a szakértők megosztják a káros online megnyilvánulásokkal kapcsolatos tudásukat és szakértelmüket a Newcastle-i központban dolgozó 200 fős csapattal, akik ezt a képzést aztán napi munkájuk során alkalmazzák.

Másodszor, megállapodást kötöttek, hogy szélsőséges esetekben, amikor életveszéllyel vagy súlyos sérüléssel járhat egy online fenyegetés, az információt a fejlesztők gyorsan eljuttatják a rendőrséghez. Ők majd eldöntik, hogy cselekednek-e.

„A legszélsőségesebb esetekre akartunk összpontosítani, biztosak akartunk lenni abban, hogy helyesen cselekszünk, mert ez ad egy szilárd alapot, amelyre a munkánk többi részét építhetjük. A központ által kezelt esetek kevesebb mint 0,01%-a teszi szükségessé a rendőrség beavatkozását” – mondta a BBC-nek Damien Glorieux, a Newcastle-i Ubisoft ügyfélkapcsolati központ vezetője.

Ez havonta nagyjából egy maroknyi esetet jelent. A legtöbb esetben a fiókokat ideiglenesen vagy véglegesen tiltják, ha a játékosok megszegték a szabályzatot. Persze bizonyos esetekben azt is javasolhatják, hogy induljon jogi eljárás.

Életveszély

„Ez nem csak egy játékprobléma, ez egy internetes probléma” – mondja Andrew Holliday, aki az ilyen eseteket kezeli. Ő dönti el, hogy egy toxikus viselkedést, fenyegetést mennyire kell komolyan venni, milyen esetekben kell a rendőrséget is bevonni.

„Olyan dolgokat mondtak és olyan viselkedést tanúsítottak, amely átlépett egy határt. Életveszéllyel fenyegettek, szóval lépni kellett” – mesél az egyik ilyen esetről.

Gondolhatjátok, hogy mivel Angliáról van szó, így a rendőrség vagy a Ubisoft keze nem érhet el külföldre. Ez nem igaz. Mint kiderült, a Ubisoft bármilyen országban indíthat eljárást a játékosok ellen. A rendőrséggel együtt ez most jóval könnyebben megy, mint cégként. A cél az, hogy az online térben élő embereket is megvédjék, és kezeljék megfelelően a fenyegetéseket.

Életbevágóan fontos munka

„Számunkra az a fontos, hogy amikor az ember otthon próbál szórakozni és pihenni, ezt biztonságos környezetben tegye” – mondják a Ubisoft munkatársai.

A jövőben tehát nem árt egyre jobban odafigyelnünk arra, hogy milyen magatartást tanúsítunk az online játék során. Ha pedig fenyegetést tapasztalsz, ne felejtsd el jelenteni!

Ezt láttad már?

Rengeteg Rainbow Six Siege ajándékot zsebelhetünk be februárban

 

×