Voltak merész húzások a Micimackó: vér és méz előtt is. Ezek a horrorok olyan történeteken alapulnak, amikre gyerekkorodban még elaludtál.

Így lesz nyomasztás olyan mesékből, amik annyira megnyugtatók, hogy kisgyerekként még álomba szenderültél tőlük. Durva, vagy nem, de ezekből is lehet olyan rémálmot szőni, hogy utána fél éjszaka nem mered lecsukni a szemed.

Fekete hattyú (2010)

A Black Swan inkább pszichológiai thriller, mint horror, de Darren Aronofsky rendező különösebb vérfürdő és belezés nélkül is megoldja, hogy végig a hátadon futkosson a hideg. A Hattyúk tava meséből inspirálódó sztori balett táncosok életveszélyessé váló rivalizálását változtatja nyomasztó pokollá.

 

A film az ágyban összegabalyodó Natalie Portman és Mila Kunis erotikus jelenete miatt vált világhírűvé, pedig – hidd el – inkább érdemes megnézni a hallucináció és a paranoia brutálisan hatásos képi megjelenítéséért. Portman Oscart is nyert vele – nem véletlenül.

Hófehérke: a terror meséje (1997)

A Snow White: A Tale of Terror az eredeti Hófehérke mesét mondja el, csak éppen jól felkavarja a dolgokat azzal, hogy a történet minden elemére rávetíti a teljesen bele látható kegyetlenséget. A 16. században játszódó sztoriban Sigourney Weaveré a főszerep, és az őt körülvevő világ nagyon nem vidám és színes, mint a mesében: sokkal inkább ijesztő és nyomasztó.

 

Kísérteties és feszültséggel teli atmoszféra, a kornak megfelelő, de ma is egészen helytálló speciális effektusok, rémisztő erdő, velejéig romlott mostoha és a törpék… Hát ők is inkább titokzatos és fenyegető figurák, mintsem segítőkész kőfejtők…

Pokolsztráda (1996)

A Freeway szintén kissé kilóg a sorból, hiszen nem klasszikus horror, hanem fekete komédia, ami Reese Witherspoon első főszerepe, egyben a Piroska és a farkas rettenetesen megcsavart adaptációja. A jelenünkben és a való világban, városi környezetben játszódik és egy olyan tinédzser lány kálváriáját mutatja be, akit tévesen vádolnak meg egy bűncselekménnyel, ezért a (városi) rengetegbe veti magát, hogy eltűnjön.

 

A mozi legnagyobb erénye, hogy gyakran elhumorizálja az alapjául szolgáló mese elemeit, amiket az igazságszolgáltatás abszurditásának kigúnyolására használ. A Farkas karaktere egyébként Kiefer Sutherland-nek jutott, akit jól meg is lep, hogy a szép, fiatal szőkeség messze nem annyira elveszett, hogy bármit megtehessen vele.

Boszorkányvadászok (2013)

Bár a Hansel & Gretel: Witch Hunters nem kapott túl jó értékeléseket a nagy filmes oldalakon, szerintünk ne tévesszen meg, hogy lehúzzák, mert kifejezetten szórakoztató darab. Persze ne ess ugyanabba a hibába, mint a sznob kritikusok, akik mindenben folyton valami értéket akarnak találni. Mert ebben itt tényleg nincs. De vajon kell-e mindenáron, ha csak szórakozni akarunk? Na ugye, hogy nem?

 

Jeremy Renner, ha már a Bosszúállók kedvéért úgyis megtanult íjászkodni, hát eljátszott egy Sólyomszem karakterére szabott Jancsit is, akinek nővérkéje a hasonlóan vagány Gemma Arterton. Látványos, izgalmas fantasy, szuper kosztümökkel, nyers brutalitással. Rendben van. Tényleg ennyi, de ez egyáltalán nem baj.

Juliska és Jancsi (2020)

Na ez már teljesen más tészta: a Gretel & Hansel úgy dolgozza fel a testvérpárról szóló ősi német mesét, ahogy a valóságban kellene elképzelni a gyerekek sorsát. Legalábbis kezdetben, mert egy idő után belép a történetbe a misztikum és a hátborzongató természetfeletti. Az Az 1-2-ből ismert Sophia Lillis itt bebizonyította, hogy egyedül is el tud vinni a hátán egy hátborzongató horrort, ami – ha tetszik – még durvább, mint a bohócos Stephen King klasszikus.

 

A moziban ördögi rituálék és vészjósló jelenségek pörgetik csúcsra az adrenalin szinted, hiszen a szüleiket elvesztő árvák talán még nagyobb tragédiáknak néznek elébe az erdő elhagyatott viskójában, ami persze nem mézeskalácsból készült, és ez a benne élő, már elsőre is ijesztő banyára is igaz. Aztán van egy baromi fordulat, amitől az állad is leesik. De tényleg csak nagyon erős idegzettel vállald be, mert ez a mozi annyira bizarr és durva, amennyire csak lehet.

Kékszakáll (1944)

Ha egyszer kedved szottyan ehhez a horrormese maratonhoz, akkor a Bluebeard szintén egy kihagyhatatlan klasszikus, igazi ínyenc falat. A klasszikus francia népmese újramondása a rejtélyes gazdag úrról, aki sötét titkot rejteget – leginkább arról, hogy hová tűntek az eddigi feleségei. Horror- és meserajongóknak egyaránt kötelező alapmű, és nem sok időt fog felemészteni, hiszen olyan korból van, amikor még 72 percben is rendesen el tudtak mondani egy történetet. Van szerencsénk ide tenni az egészet – ingyen fent van a YouTube-on:

 

A faun labirintusa (2006)

A Pan’s Labyrinth talán az egyik legjobb munka, amit Guillermo del Toro letett az asztalra. Francisco Franco véres spanyolországi diktatúrája idején játszódó történet, amiben egy Ofelia nevű kislány misztikus világokba, mesés látomásokba menekül a mocskos valóság és kegyetlen mostoha apja elől. De a fantáziavilágban sem minden fénylő és szép ám.

 

Lenyűgöző mestermű. Minden szempontból az egyik legjobb, amit ebben az évezredben készítettek, szóval vesd rá magad, és készülj fel rá, hogy jó párszor ki akar majd ugrani a szíved a helyéről!

Szörnyek és szerelmek (2015)

A Tale of Tales abból a szempontból biztosan különleges darab, hogy egymagában több klasszikus olasz mesét ötvöz. Három királyság három uralkodójának három, misztikus megpróbáltatásokkal teli sztorija. Mágia, szörnyek, misztikus lények, meg Salma Hayek, Vincent Cassel és John C. Reilly. Kell ennél több?

 

Fogtündér (2006)

A The Tooth Fairyben egy család Madison nevű gyermekét kezdi el kísérteni – az új otthonukban – egy különös entitás, a Fogtündér. Ja: nem apró, nincs szárnya, nem kedves, nem hagy pénzt a párna alatt a fogaidért, de könnyen ott hagyhatod a fogad, ha találkoztok!

 

Bár az A kategóriás filmektől távol esik, a Fogtünder feldolgozása (nem összekeverendő az azonos című Dwayne Johnson vígjátékkal!) tartogat jó néhány ijesztő pillanatot és feszkós menekülést. Az pedig, hogy paranormális szörnyeteget csinálnak a Fogtündérből, zseniális alapötlet.

The Lure (2015)

A lengyel The Lure bizony-bizony a Kis hableány sztorija – NAGYON másképp! A sziréntestvérek egy éjszakai bárba térnek be, ahol a szépségükkel és persze az énekükkel azonnal letaglózzák az embereket. Mindenesetre ahogy egyre nő a közönségük, úgy történik egyre több váratlan, halálos esemény is.

 

A mozi azért speciális darab, mert egyszerre horror, musical és felnövéstörténet, de leginkább vérmocskos élvezet, ami arra is rávilágít, hogy mekkora veszélyeket rejt a megszállott rajongás.

+1 Micimackó: Vér és Méz (2022) – erről az új, meséből lett kaszabolásról itt tudhatsz meg többet:

Elszabadul a Micimackó-horror – ekkortól láthatod moziban, sőt, folytatása is lesz

 

×