Ha nem megy egy idegen nyelv, akkor a sorozat és a játék segíthet vajon?

Bár az angol nyelvet a magyarral ellentétben nem szokás a legnehezebb (vagy a legkifejezőbb) nyelvek közé sorolni, sokakat nagyon könnyen összezavarhat a sokféle igeidő, a szavak helyes sorrendje és jelentése, vagy a sokszor furcsa mód megfogalmazott kifejezések értelmezése.

Az is sajnálatos tény, hogy ha valakinek az iskolában nehezebben megy az idegen nyelvtanulás, azt az esetek többségében nem próbálják meg a képességeihez mérten felzárkóztatni. Így pedig nagyon könnyen kedvszegetté, motiválatlanná válik az ember, ha pedig nem adatik meg a különóra lehetősége, akkor nem sok esélye van megtanulni a sajátján kívül egy másik nyelven is legalább alapfokon megszólalni.

Ekkor jöhetnek szóba a különféle kellemeset a hasznossal praktikák, mint a videojáték vagy a sorozatnézés. Sokan ugyanis úgy vélik, hogy a játékkal és a sorozatokkal is meg lehet tanulni egy nyelvet, csak affinitás és ráfordított idő kérdése az egész. De vajon tényleg így van ez?

Ha sokat játszik valaki játékokkal és sok sorozatot néz angol nyelven, valóban megtanulhat angolul?

A Prím hírek a Don’t Panic Nyelviskolahálózat angoltanulási szakértőjét, Varga Brigittát kérdezte erről, aki elárulta, hogy annak idején nagyon sokat tanult YouTube-os sminkvideókból.

“Annyira érdekelt, hogy mindegy volt, milyen nyelven néztem. Ha valamit nem értettem belőle, motivált voltam rákeresni is. Ha van olyan érdekes tartalom a tanuló számára, amit nagyon szeretne fogyasztani, és sok érzelmet fektet bele, azáltal valóban tud fejlődni, építkezni. – mondta Brigitta, aki leszögezte, hogy ezt a fajta nyelvtanulást inkább a közép-haladó szinttől ajánlja, amikor az alap szókincs megértése már nem jelent kihívást.

A szakértő úgy gondolja, hogy nyelvismeret nélkül a sorozatok vagy filmek feliratainak olvasgatásától önmagában nem tanulható jól az idegen nyelv, pláne nem akkor, ha a tartalom a néző számára is új. Szerinte először érdemes magyar nyelven megnézni a filmet, majd ha már tudjuk, hogy a szereplők nagyjából mit mondanak, akkor érdemes ismét nekifutni, de immáron eredeti nyelven, felirattal. Ilyenkor ugyanis már nem kell kifejezetten az eseményekre figyelnünk, vagyis jobban tudunk az elhangzottakra fókuszálni, illetve ismerjük a kontextusokat is, így jobban megérthetjük, hogy egyes mondatokat, szavakat miképp használnak, sőt, így még az akcentus is jobban előtérbe kerülhet.

Gyerekeknél viszont másképp is működhet a dolog. A gyerekdalok és mondókák a kicsiknek sokat fejleszthet az alap szókincsen, míg később a gyerekek mesékből és YouTube-videókból gyarapíthatják a tudásukat. Varga Brigitta szerint viszont általában egyedül ez még nem elég ahhoz, hogy a kicsi megtanulja a nyelvet használni is, de motiválttá, érdeklődőbbé teheti őket a nyelvre.

Na és mi a helyzet a videojátékokkal?

 

James Paul Gee amerikai pszichoanalitikus és nyelvész (és pár, korábban németet tanuló ismerősöm) szerint a videojátékok tökéletes alapjai lehetnek a nyelvtanulásnak. A szakember szerint a játékok nemcsak az átlagos, hanem a tanulási nehézségekkel küzdők számára is nagyon hasznos lehet, hiszen amellett, hogy támogatást, teret és időt adnak a játékosoknak a tanulásra, ők mindeközben magukénak érezhetik a folyamatot.

Ian Glover, a Sheffield Hallam Egyetem neves oktatója szerint az idegen nyelvek tanulására a szerepjátékokat találja, azok közül is leginkább az MMO-kat, melyeket a játékosok együtt és/vagy mások ellen nyomhatják. A szakember gamifikációs tanulmánya szerint a tanulók általában magas szintű extrinsikus motivációval rendelkeznek, amikor játszanak, vagyis a játékosok elsősorban a szintlépéseket, a bónuszokat és az egyéb jutalmakat akarják megszerezni.

Mivel ehhez elengedhetetlen a másokkal való kommunikáció, úgy a játékosok sokszor a tudtukon kívül motiválják magukat a másik nyelv megértésére, és azon történő önkifejezésre, hiszen ezáltal érhetnek el jobb eredményt a játékban is.

Ezt nevezi a neves motivációkutató, Dörnyei Zoltán „irányított motivációs áramlatoknak”. Ez azt jelenti, hogy a motivációt egyes tanulók esetében teljes mértékben a sikerről alkotott személyes elképzelésük vezérelheti. Ez azért fontos, mert ha igaz az az általánosan elterjedt elmélet, hogy sok diák azért tanul nyelveket, hogy „kipipálhassa az érettségihez szükséges négyzetet”, akkor lehet, hogy csak annyira motiváltak, hogy éppen eleget tanuljanak, hogy átmenjenek. Másrészt, ha a nyelvórán elért siker a játéktérben elért sikerhez igazodik, akkor ennek a hajtóerőnek a kihasználása hatékony módja lehet a nyelvtanulás és a nyelvi készségek fejlesztése iránti folyamatos érdeklődés felkeltésének.

Sokaknak viszont kiváló kiindulópont lehet a magyar felirattal ellátott egyjátékos program is, kiváltképp az olyan, aminek többször is neki lehet állni, és sok benne a dialógus. Ilyen lehet például a The Last of Us, esetleg a God of War (csak hogy frissebbeket említsek), melyek nagy segítséget nyújthatnak olyanoknak is, akiknek valóban nehézséget okoz az angol nyelv.

A szavak és fogalmak ismétlése a szókincsünk beágyazásának módja. Miközben egy videojátékkal játszol, ugyanazokat a szavakat hallod újra és újra, a szavakat tárgyakhoz társítod, és úgy tanulsz, hogy közben észre sem veszed. Mondhatnám azt is, hogy minél többet játszol a játékkal, annál jobban rögzülnek ezek a szavak, kifejezések és asszociációk.

via – Prím hírek, International Center for Language Studies, FluentU, The Conversation

Ezt is érdemes elolvasnod:

Van mit várni? – Itt az összes film és sorozat, ami februárban jön a Netflixre

 

×