Rengeteg ügyfél nevéhez, születési adataihoz és telefonszámához fértek hozzá hackerek a T-mobile adatbázisában. Másfél hónapig tartott a szivárgás.

Egyelőre nem tudni, hogy mekkora károkat okoztak eddig azok a hackerek, akik a távközlési szolgáltató amerikai központján ütöttek biztonsági rést, majd

lopták el kb. 37.000.000 ügyfél adatait.

A Deutsche Telekom tengerentúli leányvállalatánál korábban történt a baj: még 2022. november 25-én hatoltak be a hackerek a rendszereikbe, és ezt egészen 2023. január 5-ig észre sem vették. Aznap gyorsan cselekedtek és néhány nappal ezelőtt kiadott közleményük szerint 24 óra leforgása alatt megállították a rosszindulatú támadást. A The Verge szerint a vállalat csak ezután jött rá, mekkora adatszivárgás történt.

Illusztráció: CD Projekt Red

Mivel amerikai adatbázisról van szó, nincs túl nagy esély rá, hogy hazai telefonszámok is rossz kezekbe kerültek volna – feltételezi az Index, de mi inkább azt javasoljuk, hogy a következő hetekben légy résen, ha ismeretlen eredetű üzenetet, vagy hívást kapsz, hiszen a múlt hétvégén is tudomásunkra jutott, hogy terjed itthon olyan adathalász üzenet, ami például egy futárszolgálat csomag érkezéséről tájékoztató üzenetének álcázza magát! Nem állítjuk, hogy ez összefüggésben van az amerikai adatszivárgással, de ettől még jobb ha figyelsz!

Ha például gyanús (rövidített, nem verifikált, stb.) link érkezik SMS-ben, semmiképpen ne koppints rá, mielőtt az adott ügyfélszolgálattól nem kértél és kaptál tájékoztatást a hitelességéről!

Az megvan, hogy volt Twitter-szivárgás is? Már tudod ellenőrizni, hogy érintette-e:

Twitter-leak: Így ellenőrizheted, hogy kiszivárgott-e az e-mailed

 

×