Csúnyán ráfázhatsz, ha az adataidat ellopják olyan adatbázisokból, mint a Twitteré, ahol pár napja derült ki egy nagy szivárgás.

Emiatt is Elon Musknak fájhat a feje, holott nem az ő hibája, hogy jócskán több mint 200 millió Twitter-felhasználó adatai szivárogtak ki a közösségi oldal adatbázisaiból. Az eset még a tulajdonosváltás előtt, 2021 végén történt, így nem lennénk meglepve, ha az új cégvezetés jogi lépéseket tenne az előző tulajdonosi körrel szemben, hiszen valahogy erre az „apró” anomáliára se bírt fény derülni a szerződéskötés előtt, ahogy Musk arra sem kapott egyenes választ tőlük, hogy a felhasználók mekkora hányada nem valós személy. A PC World észrevette, hogy a frissen kiderült szivárgásról Troy Hunt biztonsági szakértő osztott meg új információkat.

A szaki tweetje szerint több mint 211,5 millió egyedi e-mail cím ellopása vehető biztosra, miközben a The Washington Post 235 millióról tud.

A közösségi média fennállása óta történt egyik legnagyobb adatszivárgás – akármennyi is legyen a végső szám, ami kiderül – rengeteg embert érint, és az adataikat már rég áruba is bocsátották a darkweben. Ha egy kicsit is aggódsz, hogy rosszindulatú személyek átvehetik a social media, vagy e-mail fiókod feletti uralmat, ideje jelszót változtatni! De Troy Hunt jóvoltából utánanézhetsz, hogy konkrétan a te címed feltűnik-e a legnagyobb szivárgások során kikerült e-mail fiókok között.

A szakértő a ‘;–have i been pwned? oldalon segít rákeresni, hogy érintett vagy-e.

Ez a kereső nem csak a nemrég ellopott Twitter-adatok között ellenőrzi a címedet, hanem olyan korábbi leakek kapcsán is, amelyek például a Deezert (229 millió user), a Facebookot (509,5 millió user), vagy a Verifications.io-t (763,1 millió user) érintették.

Néha azért vannak pozitív leakek is:

Nagy bejelentésre leak: kiszivárgott mikor érkezhet a Death Stranding 2!

 

×