A közösség szerint senki nem veszi ezeket, ám a valóság mást mutat.

Az Nvidia 2022 szeptemberében leplezte le az Ada Lovelace – RTX 40 szériáját. Első körben három modell érkezett volna a boltok polcaira. A flagship RTX 4090 mellett két RTX 4080 variáns is tervben volt, jelentősen eltérő specifikációkkal. A közösség tűz alá vette az óriáscéget, megtévesztőnek ítélve ezt a lépést. Az Nvidia vissza is táncolt, így pár héttel ezelőtt, RTX 4070 Ti néven debütált az újonc.

Az RTX 4070 Ti árán időközben faragott 100 dollárt a cég. A korábbi árazáshoz képest még így is magas, 400 ezer forint feletti árcédulákat kapunk, korábban ez bőven a XX80 (Ti) modellek sávja volt. Az AMD és az Nvidia is igyekszik meglovagolni az elmúlt két év feltornázott árait. A közösség nagyobb része úgy tippelte, hogy nem sokat fognak eladni ebből a kártyából:

nem is tévedhettek volna nagyobbat!

A Mindfactory harmadik heti statisztikáit megfigyelve több dolgot is leolvashatunk. A hét sztárjai egyértelműen a 4070 Ti és 3060 modellek voltak, a dobogó harmadik fokát az RX 6700 XT vihette haza. Ha a teljes képet vizsgáljuk, hamar kiderülhet, hogy több RTX 4070 Ti fogyott, mint az RX 7900 XTX, XT és Intel Arc kártyák összeadott hármasából. Házon belül is roppant népszerű termékről beszélhetünk, hiszen az RTX 4080 és RTX 4090 kártyákból is összesen 400 fogyott. Ha a darabszámok nem is adnak pontos értéket globális viszonylatban, a trendek bizonyára más helyeken is hasonlóképpen alakulnak. Úgy tűnik, hogy a közösség kevésbé hangosabb része gond nélkül leemeli a polcról a frissen bemutatott és nem túl olcsó újdonságot. 

Forrás: Videocardz

Elég égő:

Nagy a baj? – Olvadnak az új, külsős videókártya tápkábelek is

 

×