Az előjelek alapján félve bízunk a legjobbakban: az Aranybulla állítólag pusztító, a Petőfi-film meg csúszik. Menni fog így egy háborús film?

Amikor Rákay Philip pennát ragad, abból szittya magyar forgatókönyv lesz. Kettő ötlete már bizalmat és jelentős állami támogatást kapott (lentebb írjuk mi lett belőlük), és annak ellenére kezdhet bele egy harmadik projektbe, hogy az első produkciója kritikai kudarc lett, a második bemutatója meg csúszik egy évvel (nyilván nem véletlenül).

A kép illusztráció! Forrás: Lulu Zhang – Artstation

Milliárdokat kapnak mostanában olyan magyar filmes projektek, amelyeknek fő alkotója korábban sosem készített tévé-, vagy mozifilmet. Pedig ezeken belül is kb. külön szakterület a háborús film műfaja, és ha valamiből, akkor a mohácsi vészről szóló alkotásból aligha lehet kispórolni a csatajeleneteket, szóval a 4,7 milliárd forint állami támogatással és 1,4 milliárd adókedvezménnyel végül hatmilliárdból készült Petőfi-filmnél is magasabb büdzséje lehet. Rákay úgy gazdálkodik ekkora keretösszegekkel, hogy az eddigi kettő nagyszabású projektje felett is sűrű fellegek gyülekeznek.

1. Később lesz Most vagy soha!

Az 1848. március 15-i eseményekre fókuszáló filmet a költő születésének bicentenáriumára szánták, de nem készül el az idei Petőfi emlékévben (amelynek összes országos rendezvényére 9,5 milliárd forint jutott). Az apropója a 200. évforduló lett volna, úgyhogy szerintünk semmi jót nem jelent a premier elhalasztása. Leghamarabb 2024-ben kerülhet mozikba, de egy látványos előzetest már kapott. Mondjuk senki meg se szólal benne.

 

2. Aranybulla

Azért lett volna jó hallani valamit a Most vagy soha! szereplőiből, mert a szintén Rákay produkcióban készült, egymilliárd forintos Aranybulla sorozat többek között a színészvezetésen vérzett el és lett belőle a történelmi dráma helyett saját maga paródiája. A tervek szerint egy mozifilmet is összevágnak belőle, bár annyira megsemmisítő kritikákat kapott (IMDb 1.1), hogy ezt talán még egyszer át kéne gondolni. Egy jó poén legalább született belőle: az egyik jelenetre valaki rákeverte a Gyalog gallop hangját. Sajnos működik.

 

3. Egyelőre cím nélküli Mohács-film

A mohácsi csatáról szóló filmet a történelmi események 500. évfordulójára, 2026-ra szánják, szóval 2027-re várjuk. Rákay a közmédia Ez itt a kérdés című műsorában jelentette be, hogy már elkezdett dolgozni rajta a kreatív csapatával – akik remélhetőleg nem az Aranybulla írása közben szoktak össze. Az interjúból a GameStar szerint kiderült a történet várható csapásvonala is: a film párhuzamot vonhat az akkori európai és világpolitikai helyzet, meg a mai között, kihangsúlyozva, hogy a Fuggerek (a korszak befolyásos bankár családja – érted…) és a többiek mindent elkövettek azért, hogy a saját pénzügyi hasznuk szerint döntsék el háborúk, országok és akár császárságok sorsát.

Van azért jó magyar filmes hír is:

Megmenekült A besúgó és még húsz HBO sorozat! Na ki vette meg őket?

 

×