A processzor és a videókártya is a legmagasabb szintet képviseli.

Az elmúlt években folyamatosan fejlődtek a gamer laptopokba szánt komponensek. Két végletet különböztethetünk meg. Az egyik esetben a CPU/GPU egységek hatékonysága a fő cél, azaz, hogy bizonyos teljesítményszintet kevesebb fogyasztással és hőtermeléssel vigyen véghez a masina. A másik irány, hogy minél erősebb chipek kerüljenek a gépekbe, szinte már-már asztali PC-hez hasonló teljesítménnyel.

Úgy tűnik, hogy az MSI a GE78 Raider és GT77 Titan esetében a második verzió mellett döntött. A laptopokban korunk legerősebb mobil CPU-ja és videókártyája kap majd helyett. Az Intel egy Core i9-13980HX nevet viselő bestiával, míg az Nvidia az RTX 4090 hordozható változatával járult hozzá az elképesztő számítási kapacitáshoz.

Jogosan merülhet fel a kérdés: mennyit fogyasztanak?

Az 24 maggal és ennek köszönhetően 32 szállal felvértezett CPU maximális fogyasztása 157 watt a gyártó szerint, ám energiatakarékos állapotban csak 55 wattig megy el. Az Nvidia RTX 4090 pedig akár 175 wattot is szívesen elfogyaszt, ha maximális teljesítményen járatják. Ez bizony már bőven 330 wattos fogyasztást jósolna, ám az MSI-nek erre is van megoldása. A 250W Overdrive funkció úgy igyekszik adagolni a CPU és GPU teljesítményét, fogyasztását, hogy 250 wattos kereten belül maradjon.

Ez még továbbra is brutális, így bizonyára akkumulátorról nem sokat fogunk játszani, ám hordozhatóság szempontjából nem kell szégyenkeznie a masináknak. Akár 64-128 GB ramot is pakolhatunk a gépekbe, kijelzőkból pedig akár 240 Hz-es variánsot is bezsebelhetünk. Kíváncsian várjuk, hogy milyen hűtési megoldással sikerült ezt megoldania az MSI-nek.

Forrás: Videocardz

Így néznének ki a szuperhősök, ha gaming PC-k lennének

×