Kamu e-mailben próbálhatnak rávenni, hogy adathalász linkre kattints, de a mutatvány nem innen, hanem a webáruházból indul.

Komoly károkat is okozhat a felhasználóknak az a csalás, amit a minap leplezett le a G Data. A cég egyik kollégája szaladt bele, hogy megpróbálják lehúzni – nem csak az áruval, amit eladásra hirdetett meg, hanem az adataival is.

Mutatjuk mire figyelj!

Forrás: 24.hu

A leírás szerint a kollégánál egy Kocsisné Mariska nevű felhasználó jelentkezett: üzenetet írt neki a Jófogáson, azt kérve, hogy a kínált babaholmi megvásárlása ügyében adja meg az e-mail címét. Ez eleve gyanús lett neki, mert az áruházban semmi szükség e-mail címekre egy tranzakcióhoz –

pláne nem a szállítás megszervezéséhez, amire a user hivatkozott.

Az szintén leugrott a képernyőről, hogy mennyire rossz az üzenet szövegezése, ergo Kocsisné a neve ellenére aligha magyar, ám innentől kíváncsi lett a cég, hogy hová fajul a dolog, ha megadnak egy e-mail címet. Nos, hamarosan megérkezett rá egy látszólag a Jófogástól érkező e-mail. Persze nem ők írták – így nézett ki:

Forrás: G Data

A nyelvezet, a helyesírási hibák és a minden bizonnyal adathalász oldalra továbbító „Fogd a penzt” gomb azért reméljük már mindenki számára gyanús, még azoknak is, akik nem veszik észre, hogy már a feladó sem stimmel! A gomb egyébként egy klasszikusan adathalászatra használt TinyURL-re mutat – erre már a G Datánál se kattintottak rá, és másnak sem ajánljuk!

Erre is figyelj:

Új trükkös csalás: SMS-ben viszik a bankkártyaadatokat! Így kerüld el!

 

×