Kaptál üzenetet futárszolgálattól azzal, hogy meghiúsult a csomagkézbesítés? Akkor megtaláltak! De vedd észre a hibát – ITT segítünk!

Eddig ismeretlen módszerrel próbálják kicsalni a bankkártyaadataidat ismeretlenek: azzal küldenek üzenetet, hogy meghiúsult a csomagod kézbesítése, viszont itt, meg itt gyorsan rendezheted a pótlólagos kézbesítési díjat, és akkor nem megy vissza a feladónak. Az üzenet kamu, a linkre se kattints, ami benne van!

Forrás: BPA Quality

Az adathalászok legfrissebb trükkjéről azt írja az Index, hogy a külföldi és hazai mobilszámokról egyaránt érkező SMS-ekből teljesen átlagos, hihető honlap nyílik. Mivel elsőre megbízható látszatot kelt, sokan adják meg rajta a kért adatokat, ám azokra még véletlenül sem a csomagkézbesítés miatt van szükségük. A kártyaadatok birtokában

a bűnözők apránként elköltögetik az áldozatok számláján lévő pénzt – az eddigi tapasztalatok alapján például az Aliexpressen.

A legnagyobb baj az, hogy ha későn kapcsolsz, még letilthatod a kártyát, viszont az arról végrehajtott nem személyes vásárlásokra hivatkozva a bankod megtagadhatja az elvitt pénz visszatérítését. Naná, mert így ő sem tudhatja, hogy ki a valódi vevő – lehettél akár te is! Itt egy példa a kamu üzenetre:

Forrás: Index

Az Index egyébként szaglászott is kicsit, és kiderült, hogy az ORFK-nak már tudomása van a csalásról. Elárulták, hogy 2022. október 1-je után jöttek a bejelentések és 12 ügyben már eljárás is indult. Azt viszont egyelőre nem tudják kijelenteni, hogy szervezett csalásról van-e szó.

Az üzenetből felnyíló oldal szerkezetében és megjelenésében is emlékeztet valid site-okra, de vannak árulkodó jelek (mint mindig):

  1. a böngésző címsorában ismeretlen URL van,
  2. aminek nincs tanúsítványa (nem „https” van, hanem „http”),
  3. a bankok soha nem kérnek ilyen formában (SMS / e-mail) kártyaadatokat.

Volt mostanában telefonos szemétkedés is – erről itt írtunk:

Nem jött össze a bankkártya-csalás, káromkodott a csaló – Ne vedd fel ezt a számot!

 

Elindult új webshopunk, nézz szét te is!

×