Nem mindenki várja ugyanazzal a lelkesedéssel a Harry Potter világában játszódó game-et: gyakorlatilag tüntetnek is ellene a Steamen.

Nem tudjuk hány csavart tartogat még a Hogwarts Legacy sorsa, mire szűk egy hónap múlva megjelenik. A díjak, a rekorddöntögetés és a mindent kiütő elővétel ellenére jócskán érik támadások is a játékot – leginkább J.K. Rowling miatt. Az elővételt kínáló Steam oldal elég furcsa címkéket kezdett el mutogatni az utóbbi napokban, miután rászállt egy csomó, a Harry Potter szerzője ellen tiltakozó user.

Forrás: Wizarding World

Rowlingot néhány korábbi kijelentése miatt (lsd. „nő az, akinek menzesze van”) és minden cáfolata ellenére máig sokan vádolják homofóbiával, és vannak, akik antiszemitizmussal is. Ennek persze az égadta világon semmi köze nincs a játékhoz, viszont a legelszántabb demonstrálók szerint a játék megvásárlásával Rowlingot, így közvetve a gyűlöletkeltő eszméket támogatjuk.

Forrás: Wizarding World

A Hogwarts Legacy jóhírét azzal igyekeztek aláásni a tiltakozók, hogy a Steamen összehangoltan aggattak rá különböző kamu címkéket. Például:

  • pszichológiai horror,
  • II. világháborús,
  • NSFW (nem biztonságos munkahely),
  • kapitalista,
  • gonosz főhőssel rendelkező.

Amint azt a Games Radar a Steamnél érdeklődve kiderítette: simán lehetséges, hogy összehangolt akcióban feljuttassanak nem odaillő címkéket a játék adatlapjára – bár egy-egy game-et 20 ilyennel lehet ellátni, és ebből csak az öt legtöbbször beküldött darab látszik a főoldalon. Miután kiderült, hogy melyek a csupán tiltakozásból ráaggatott címkék, a Steam szerkesztői mindet eltávolították. Most ezek találhatók mellette:

Míg az összes címke jelenleg így alakul:

A Gaming Bible megjegyzi: bár demonstrációs célból kerültek fel a Hogwarts Legacy oldalára, néhány fent írt címke megállja a helyét, ezért nem biztos, hogy a törlésük etikus volt. Simán véleményezhetik például kapitalistának, ugyanis jelentős haszonszerzés reményében készült, ahogy illik rá az NSFW is, hiszen lássuk be:

nem sokan élnénk túl egy tanévet a Roxfortban.

Sokan a „gonosz főhős” tag törlését sem látják indokoltnak, mivel a game-ben lehetőségünk van megtanulni a három főbenjáró átkot (befolyásolás, kínzás, halál), amit a tiltott rengetegben működő párbajklubban lehet begyakorolni. Ennek a tudásnak a birtokában az eredeti történettől merőben eltérő vizekre evezhetünk: átpártolhatunk például a központi karakterektől a sötét varázslók oldalára is. A Hogwarts Legacy február 10-én jelenik meg PS5-re, Windows PC-re és Xbox X/S-re, április 4-én PS4-re és Xbox One-re, míg július 25-én Nintendo Switch-re.

Nem ez az első balhé a játék körül (és szerintünk nem is az utolsó):

Fanatikusok J.K. Rowling miatt bojkottálnák a Hogwarts Legacy-t

 

×