Az érvénybe lépő Európai Uniós határozat értelmében nem lesz már elérhető ingyen a mobilszolgáltatók csomagjában a sok-sok üzenetküldő rendszer.

Korábban már mi is beszámoltunk arról, hogy az Európai Unió régóta szeretné szabályozni, hogy a különböző mobilszolgáltatók mit és hogyan kínálhatnak ingyen a csomagjukban. Eddig szinte minden mobilszolgáltató, legyen az a Vodafone, a Telekom vagy a Yettel, kínált olyan mobilinternet csomagot, mely biztosította, hogy adatforgalmi díj nélkül is használhassunk olyan közösségi applikációkat, mint a Facebook, a Messenger, az Instagram, a Whatsapp, a Spotify, illetve a navigációs alkalmazások stb.

2023. március 31-ig az összes magyarországi mobilszolgáltatónál megszűnik az ingyenesség, utána mobil-adatforgalmat számolnak fel az applikációk.

A Telex szerint ez tehát azt jelenti, hogy a jövőben ezeket az applikációkat nem használhatjuk ingyen. Minden egyes adatforgalom, amit ezek az applikációk végeznek, lejön a havi adatforgalmi keretből. Ez persze nem okoz majd nagyon gondot azoknak, akiknek korlátlan mobilinternetük van, a többiek viszont szembesülhetnek azzal, hogy hamar lefogy a keretük, ha sokat használják ezeket az appokat.

Miért?

Az új szabályozás egyébként azután született, hogy az európai bíróság kimondta: hogy egyes szolgáltatók különbséget tesznek az internetforgalom típusai között, és léteznek zéró tarifás opciók, az sérti az európai internet-szabályozást, amely a forgalom egyenlő, megkülönböztetés nélküli bánásmódját írja elő.

A BEREC korábbi hálózatsemlegességi irányelvei nem tiltották kategorikusan az adatforgalom-mentesen használható appokat. Ezt a szolgáltatók EU-szerte kihasználták, és közösen több száz alkalmazást indítottak. Ez aránytalanul nagy hasznot hozott az olyan nagy platformoknak, mint az Apple, a Google és a Facebook, miközben a kis cégek és az európai startupok kimaradtak a jóból. Így új szabályozást hoztak, ami megtiltja ezt a gyakorlatot.

A Hwsw.hu szerint a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság is ezt az álláspontot képviseli. A BEREC döntésének hatására 2022 őszén határozatban kötelezte a három érintett mobilszolgáltatót (Magyar Telekom, Yettel, Vodafone), hogy 2022. november 15-ig fejezzék be a nullás adatkeretű csomagok értékesítését, 2023. március 31-ig pedig gondoskodniuk kell arról, hogy megszüntessék vagy módosítsák azokat a szerződéseket, amelyeknél volt valamilyen zero tarifás opció.

Ezt láttad már?

Bajban az MSI Afterburner – Az orosz-ukrán háború miatt nem kap fizetést a fejlesztő

 

×