Hetek óta vizsgálják a problémát.

Az AMD december közepén dobta piacra legújabb generációs videókártyáit. A többi gyártóhoz hasonlóan ők is az erősebb példányokkal kezdenek, melyet az elkövetkezendő hónapokban követnek az elérhetőbb változatok. A Radeon RX 7900 XT és XTX az Nvidia RTX 4080 és 4070 Ti ékelődik, némileg barátságosabb árcédulával. A nyers erővel sincsenek gondok, egyedül a ray tracinget vizsgálva fedezhetünk fel némi elmaradást.

 

Az elmúlt napokban, hetekben azonban több kellemetlen hír is érkezett az RTX  7900 XTX-el kapcsolatban. Ezek a kártyák melegedéséről szóltak, először szoftveres hibát sejtetve. Múlt héten kiderült, hogy nagy eséllyel a vapor chamber (gőz/hőkamra) tervezésénél csúszhatott el valami. Öröm az ürömben, hogy „csak” a referenciadesignt használó modelleket érinti a jelenség.

Nem kellett sokat várni az AMD válaszára sem, beismerték a hibát!

Az első felhasználók cserekérelmét még elutasította az AMD pár héttel ezelőtt, ám a múlt heti leleplezés után nagyot változott a hozzáállásuk. A fenti videóban a PCWorld munkatársa faggatja a cég egyik vezető munkatársát, Scott Herkelmant. A gyártó elismeri, hogy valóban létező hibajelenségről beszélünk, melyet már hetek óta vizsgálnak. Négy és hat közötti szállítmány indulhatott útjára a hibás termékekkel.

Ez nem hangzik túl jól, darabszámban akár több ezer túlmelegedő videókártyát is jelenthet. Az AMD arra buzdítja a hibába beleszaladó vásárlóit, hogy keressék fel közvetlenül őket, hogy cserepéldányt biztosíthassanak számukra. A szó nélküli csere biztatóan hangzik, ám az nem igazán, hogy múlt hét elején még el sem ismerték a papíron hetek óta ismert és vizsgált hibát.

Viszlát olcsó iPhone! – Törölte az iPhone SE kiadását az Apple

×