A Sony egy komoly ellenfele is lehet hamarosan Elon Musk Teslájának.

Az elektromos autózásban kétségtelenül a nagy úttörő Tesla jár az élen – de csak egyelőre. Az utóbbi években ugyanis egyre több gyártó áll elő a saját megoldásaival, sőt, sok esetben olyan vállalatok is beszállnak a fejlődő iparágba, akiknek korábban alig, vagy épp semmilyen tapasztalatunk nem volt az autógyártásban.

Mint például a Sony, ami a Hondával közösen mutatta be a legújabb EV-jüket, melyet leghamarabb 2026-ban küldenek az utakra. Az előrendeléseket 2025-ben lehet leadni, és legelőször Amerikában kerül kereskedelmi forgalomba, mert itt a legnépszerűbbek az elektromos járművek, majd ezt követi Japán, és végül az európai piac.

Sony Honda Afeela prototype unveiled at CES 2023.

Az Afeelának keresztelt prototípus 45 kamerával és érzékelővel rendelkezik, melyek minden oldalról képesek visszajelzést adni a sofőrnek, így nagy mértékben csökkenthetik a balesetek kockázatát, és amiknek köszönhetően a későbbiekben a 3. szintű önvezető technológiára is alkalmas lesz. Ez annyit jelent, hogy nagyjából hasonló önvezetésre lesz majd képes, mint amit Elon Musk megtévesztően „teljes önvezetésnek” nevez a Teslákban.

Interior of Sony-Honda's Afeela.

Apropó Tesla: a Sony egy csomó szórakoztató funkciót is bepakol az Afeelába, amiben filmet nézhetnek és játékokkal is játszhatnak az utasok.

De a Volkswagen és a Peugeot is nagyot villantott

Ők persze nem közösködnek, a német és a francia gyártó egymástól teljesen független, és totálisan eltérő elektromos autót mutatott be a CES-en.

A Volkswagen a meglévő szériáját viszi tovább, de jelentős változtatásokkal. Az ID. 7 a németek legnagyobb elektromos autója lesz, ami áttervezett szellőzőrendszert, hangvezérlést, 15 colos központi képernyőt és kiterjesztett valóságot használó szélvédőt is kap. A gyártása elméletileg még 2023-ban, az év végén kezdődhet.

 

A Peugeot ezzel szemben egy sokkal futurisztikusabb járgánnyal rukkolt elő. Az Inception nevű koncepciószedan elég szögletes, mintha egyenesen a Cyberpunkból gurult volna át a valóságba.

Peugeot

A kocsi 800 voltos, 100 kWh kapacitású akkumulátortechnológiát használ, ami azt jelenti, hogy egyetlen feltöltéssel 800 km-t képes megtenni, és a csatlakoztatástól számított öt perc alatt 150 km megtételéhez elegendő energiát képes felszívni. A négykerék-meghajtású jármű indukciósan is feltölthető, így még kábelekre sincs szükség. Az Inception két villanymotorja 680 lóerős, azaz kevesebb mint 3 másodperc alatt gyorsul fel 0-ról 100 km/órára.

Az első modellek elméletileg 2025-ben érkezhetnek, az árával viszont még nem ijesztgettek.

Ezt is olvasd el:

Ezzel a 28 kult-klasszikus videojátékkal teljesen INGYEN játszhatsz

 

×