Idén olyan eszközök is kereskedelmi forgalomba kerülhetnek, amiket a közelmúltban még teljes képtelenségnek hittünk. Mutatjuk!

Még okosabb telefonok mellett egy sor szokatlan technológiai innovációra kell felkészülni 2023-ban – állítja a SimpliLearn. A tudományos oldal szerint csupán az otthoni munkavégzés olyan ágazatok fejlődését fogja motiválni, mint a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás, a kiterjesztett és kevert valóság, a 3D nyomtatás, a robotika és az automatizálás, na meg az IoT, az 5G és a kiberbiztonság.

Mivel ezeknek a területeknek a bővülése pillanatok leforgása alatt hatást gyakorol a hétköznapokra, szinte rögtön új használati tárgyak és szolgáltatások születnek belőlük

– egyrészt a munka és a tanulás, másrészt a szórakoztatás igényinek kielégítésére. Karnyújtásnyira a szagos mozi és egy új VR-szemüveg, az akár számítógépeket kiváltó AR-sisak, vagy a légszűrős headset. Mindenekelőtt azonban nézzük, milyen irányt szab az okostelefonok fejlődésének a két legnagyobb elektronikai óriás (köszi a segítséget: 24.hu)!

Samsung Galaxy S23

Elvileg erre kell a legkevesebbet várni, hiszen azt jósolják a hozzáértők, hogy a dél-koreaiak már februárban piacra dobják. A homály lassan letisztul a konfiguráció kapcsán is – várhatóan az alábbi két kivitelben és tulajdonságokkal jelenik meg.

 

S23 S23 Ultra
Operációs rendszer Android 13 Android 13
Processzor Snapdragon 8 Gen 2 Snapdragon 8 Gen 2
RAM 8 gigabájt 12 gigabájt
Tárhely 128 / 256 gigabájt 512 gigabájt / 1 terabájt
Főkamera 50 megapixel 200 megapixel ISOCELL
Kameralencsék száma 3 4
Várható ár kb. 300 ezer forint kb. 460 ezer forint

iPhone 15

Rendesen felpöckölt telefonnak ígérkezik, akármelyik verziójára is csapjanak le az Apple-rajongók! Nagy tárhelyek, szép, letisztult képek, villámgyors egyedi szoftverek tömege épülhet be az új szériába, de az adathalmaz előtt álljon itt még egy fontos apróság: a gyártó ezzel a telefonnal vesz búcsút az egyedi töltőcsatlakozótól. A minden bizonnyal szokott időben, vagyis koraősszel érkező iPhone 15 az első olyan sorozat lesz, amibe – az EU szabvány szerint – már USB-C port kerül.

 

15 15 Pro és Pro Max
Operációs rendszer iOS 16 iOS 16
Processzor A17 Bionic A17 Bionic
RAM 6 gigabájt 8 gigabájt
Tárhely 128 / 256 / 512 gigabájt 512 gigabájt / 1 terabájt
Főkamera 12 megapixel 48 megapixel
Kameralencsék száma 3 4
Várható ár kb. 345 ezer forint kb. 650 ezer forint

Dyson Zone

Semmi cicó: a gyártó zaj- és légszűrős fejhallgatója ebben a hónapban már meg is jelenik Kínában, aztán márciusban az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban, Hongkongban és Szingapúrban lesz kapható, végül pedig az egész világon.

 

A legszembetűnőbb újdonságot nyilván a modern fejhallgatóhoz applikált szájkosár jelenti, ami egy elektronikus egészségügyi maszk, hogy a user a szmogriadós utcákat járva is egészséges levegőt lélegezzen be, miközben kristálytiszta, teljes spektrumú hangminőségben hallgatja a kedvenc dalait, vagy podcastjait.

Forrás: Dyson

A Dyson szerint a szennyeződések 99 százalékát, így a a nitrogén-dioxidot és a kéndioxidot is kiszűri. Reméljük, időben tisztázzák, hogy mindenki megértse: valószínűleg nem helyettesíti az akár koronavírust is feltartóztató FFP-2-3-as maszkokat. Maga a készülék eleve drága lesz (kb. 375 ezer forint), de kizártnak tartjuk, hogy a gyártó nem kapcsolja össze az értékesítését egy légszűrő filterrel is, amit persze rendszeres időközönként cserélni kell benne…

Smell-O-Vision

Ez az idei év talán legkockázatosabb projektje, amiben újra megpróbálnak értékesíteni egy egyszer már felsült technológiát, a szagos mozit. Az ötlethez az 1960-as évek óta nem nyúlt senki, hiszen az akkori tesztvetítések csúfos kudarcba fulladtak: a nézők szabályosan menekültek a bűzlő vetítőteremből.

 

Most az OVR Technology jóvoltából, Smell-O-Vision néven került elő újra a szagos filmnézés lehetősége, amit nem feltétlenül mozikba, hanem a VR-élmény kiteljesítésére szánnak. Marcin Bartoszuk volt Microsoft-dolgozó nemrég azzal kavart nagy port, hogy nyilvánosan megírta: rövidesen hétköznapi eszközökben, így TV-kben, telefonokban és autókban is megjelenhet a tartalmakat szagingerekkel felturbózó funkció.

Apple AR/VR

Úgy tudni, hogy kézzelfogható közelségbe kerültünk Almáék AR/VR sisakjához: márciusban kerülhet gyártósorra és már idén piacra dobhatják. Szép hosszú maraton lezárása lenne, mert állítólag 2015 óta fejlesztik.

 

Drága élmény lesz: a bennfentesek szerint legalább kétezer dollárért, vagyis közel 800 ezer forintért fogják árulni. Mondjuk ezért cserébe akár egy számítógépet is képes lesz helyettesíteni,

ha tényleg megjelenít egy iMac-et a virtuális térben, a billentyűzettel és az egérrel együtt!

Elsődleges célja a Facetime VR-változata lesz, ami kvázi lehetővé teszi, hogy ne csak nézzük egymást a kijelzőn, hanem akár egy asztalhoz is üljünk a hívott féllel. Biztos, hogy ennyivel nem fogják beérni (kár is lenne): a New York Times megszellőztette, hogy Jon Favreau rendezővel és más filmesekkel is tárgyalásokba kezdtek arról, hogy gyártsanak számukra filmes VR-tartalmakat. Nem kell hozzá túl nagy fantázia, hogy a mozgókép mellé a videojátékok is hamar fel fognak zárkózni.

Ez utóbbiak fejlesztéséről itt írtunk:

Az Apple-nek bejött a digitális avokádó – erre a játékra alapozzák az AR/VR terveiket

 

×