Évek óta játszható, nemzetközi címeket is találunk a listában.

Régóta nem titok, hogy Kínában bizony komoly cenzúra- és engedélyrendszer öleli körbe a videójáték-piacot. Vannak kimondottan tiltott elemek is, mint például a vér vagy a halálfejek megjelenítése. Sok esetben a játékmechanikákon is módosítaniuk kell a fejlesztőknek. Kiváló példa lehet erre a Fortnite kínai kliense, melyben teljesen eltérően viselkedett a vihar, illetve akár több győztese is lehetett egy-egy Solo meccsnek.

A játékok csak úgy meg sem jelenhetnek az országban. A piacra kerülésük előtt alaposán átvizsgálja a címeket a hatóság, hogy biztosan megfeleljenek minden követelménynek. Ez hosszú hónapokig, de akár másfél évig is eltarthat, ahogy a mostani időszak is mutatja.

2021 augusztusa óta először hagyott jóvá nemzetközi játékokat a kínai hatóság!

Úgy tűnik, hogy azok a fejlesztők és stúdiók sincsenek előnyös helyzetben, melyekben „hazai” érdekeltség van. Kiváló példa erre a Riot Games, melyet a kínai Tencent birtokol lassan egy évtizede. FPS játékuk, a hazánkban is roppant népszerű Valorant csak most verekedte át magát a listán, holott 2020 nyarán már elstartolt az 1.0-ás verzió is.  Természetesen az egyedi trailer most sem maradhatott el.

 

 

Kiemelendő cím lehet még a Nintendo Pokémon Unite játéka, illetve a CD Projekt RED fejlesztése, a Gwent: The Witcher Card Game is. Több mobiljátékot is engedélyezett a hatóság, például a Raid: Shadow Legends-et vagy a fentebb említett Gwent játék hordozható változatát. Remélhetőleg a kínai játékosoknak nem kell újabb másfél évet várniuk a friss címek megérkezésére.

Akciófigyelő | Egy kiváló akció-kaland címet ad ma ingyen az Epic

×