Valami nagyon nem stimmel a videós alkalmazásnál, ha csettintésre kémkedni lehet vele a felhasználók után – kitört a balhé!

Ez fájni fog: bár jó ideje sejteni lehet, hogy a kínai ByteDance világsláger alkalmazása nem nyílt lapokkal játszik, most annál is aggasztóbb hírek derültek ki, hogy az appot a pártállam propaganda terjesztésére használhatja. Ködös a dolog, de sok jel arra mutat, hogy gyakorlatilag bármilyen vállalkozás, ami kínai, valamilyen szinten be van csatornázva az ország kommunista kormányához, viszont álmunkban sem feltételeztük volna, amit most a Bloomberg is megírt:

elég néhány „meggyőzhető” dolgozó és a TikTok máris kémprogrammá válik.

Sou Chew vállalatvezető egy céges körlevélben gyakorlatilag beismerte, hogy négy kolléga jogtalanul csapott le amerikai és brit újságírók helyadataira, ami így, ahogy van, több szempontból is elég aggasztó. A témáról az év első felében hallhattál, amikor a Forbes kirobbantotta a botrányt: arról írtak, hogy a TikTok munkatársai gond nélkül hozzáférhetnek felhasználók helyadataihoz, amivel folyamatos nyomon követést hajthatnak végre, és ezt több esetben meg is tették.

Forrás: Business Today

A ByteDance egyrészt védekezett a nyilvánosság előtt, másrészt kezdeményezett egy vizsgálatot, ami a jelek szerint a kémkedő dolgozók kirúgásával ért véget. Chew ennyivel aligha tudhatja a dolgot, mivel az ügyet legfeljebb közvetve lehetne a kínai kormány beavatkozására fogni, hiszen a fentebb írt, egyébként a BuzzFeed-nek és a Financial Times-nak író szerzők kapcsán elsősorban azért kémkedtek, hogy kiderítsék, vannak-e tégláik magánál a ByteDance-nél. Az erre ráállított mérnökök az egyik érintett BuzzFeed szerint hónapokig követték az újságírók mozgását.

Ezek után nem meglepő, hogy a TikTok betiltását követelik az amerikaiak. Erről itt írtunk bővebben:

Az köszi: Amerikában valószínűleg betiltják a TikTok-ot!

 

×