Nagyon nem megy simán a Microsoftnak az Activision-Blizzard felvásárlása. Most már nem csak a cégek, de a gamerek sem akarják.

Régóta tudjuk, hogy a Microsoft 69 milliárd dollárért szeretné felvásárolni az Activision-Blizzard játékkiadót, ami sajnos a jóváhagyó bizottságoknál folyamatosan falakba ütközik. A hatóságok ugyanis azt vizsgálják, hogy az akvizíció mennyire versenyellenes, a vizsgálatba pedig olyan cégek is beszálltak, mint a Sony.

Most gamerek egy csoportja döntött úgy, hogy pert indít a Microsoft ellen.

A felvásárlással kapcsolatos egyik legerősebb érv, hogy a Microsoft ezzel Xbox exkluzívvá teheti a Call of Duty játékokat. Sokak szerint (ahogy a Sony szerint is) ez versenyellenes magatartást szülhet, ami árt a vásárlók érdekeinek.  Bár a Microsoft 10 évre szóló hozzáférést ajánlott a Sony-nak a Call of Duty kapcsán, ám ettől még utána bármikor exkluzívvá tehetik. Most a CoD rajongók is beszálltak az ügybe.

Ahogy arról a Kotaku beszámolt, a rajongóknak joguk van élni az 1914-es Clayton Antitrust Act nevű törvénnyel Amerikában, aminek célja a versenyellenes gyakorlatok kialakulásának megakadályozása. Erre hivatkozva most 10 gamer indított pert a Microsoft ellen. A nemrég benyújtott panasz szerint a játékosok attól tartanak, hogy a Microsoft és az Activision egyesülése monopolhelyzetet teremthet. Ez pedig sérti a Clayton-törvény 7. szakaszát.

A gamerek alaposan átgondolták a per részleteit: külön felhívják a figyelmet arra, hogy az Activision milyen nagy cég, és hogy a Microsoft milyen nagy franchise-okat irányítana ezzel. Ezek közül csak az egyik a Call of Duty. A Microsoft ezzel együtt jelenleg versenytársa a Activisionnek, az üzlet pedig veszélyeztetné ezt a versenyt.

A gamerek szerint az akvizíció a Microsoftnak túl nagy piaci hatalmat adna, a versenytársaknak ártana és kárt okozna. Néhány hónappal ezelőtt a Microsoft vezérigazgatója, Satya Nadella még nagyon bízott abban, hogy az üzletet sikerül nyélbe ütni. Lehet, hogy nem lesz ez olyan egyszerű.

Lehet, hogy meg is hiúsul az üzlet:

Nyert a Sony: Egyre biztosabb, hogy nem lesz a Microsoftté az Activision Blizzard

 

×