Ha egy gamernek keresel ultramenő karácsonyi ajándékot, akkor ezekkel garantáltan nem nyúlsz mellé!

Gamer szék

Az egyik legkézenfekvőbb ajándék lehet a gamer szék, amitől sokkal kényelmesebb lesz a játékidő. Ilyenből nagyon sokfélét találhatunk, olcsót, drágát, vagy masszírozósat, de a lényeg, hogy ha már van hosszú játékra tervezett ülőalkalmatossága az alanynak, akkor az új lehetőleg ne legyen rosszabb annál. Ha nincs neki, annál jobb, mert akkor így is, úgy is örülni fog neki.

Szerencsére nem is kell sokat menned, hogy kinézz egy menő darabot, a Leet webshopjában ugyanis minden árkategóriában megtalálhatod a legjobbat. Itt gyorsan még megemlíteném a gamer asztalt is, amit szintén megtalálsz a webshopban, és ugyancsak hasznos ajándék lehet, mint egy szék.

Gamer kiegészítők

Ez egy elég tág kategória, szóval elsősorban azzal kell tisztában lenni, hogy milye nincs a megajándékozni kívánt személynek. Lehet, hogy csak egy menő egérpad hiányzik, de az is lehet, hogy egy ideje már tervez egy új billentyűzetet vagy egeret venni magának. De olyan is előfordulhat, hogy nagyon örülne egy jobb minőségű fejhallgatónak, az viszont tuti biztos, hogy repesne, ha egy külső HDD/SSD-t bontana ki a fa alatt.

Gamer kiegészítők tömkelege várja, hogy karácsonyra becsomagolják, így tényleg csak azon múlik, hogy mennyire ismerjük a másikat, mennyire vagyunk képben az igényeivel és a preferenciáival. Egy konzolos játékosnak például fölöslegesen vennénk RGB-s egeret, ahogyan egy PC-s arcán is mű lenne a mosoly, ha egy konzol-specifikus ajándékot kapna.

Viszont vannak univerzális ötletek, melyekkel nehéz melléfogni. Ilyen lehet például egy a gamer szemüveg, ami hosszú játék mellett kiszűri a szemre (és az agyra is) káros fényeket, de egy külső tárhelyet is sokan megköszönnének. Hasznos lehet továbbá egy okos konnektor is, ami akkor is vigyáz az értékes setupokra, amikor épp nincs otthon senki, de egy erősebb router is örömkönnyeket csalhat egy olyan játékos szemébe, aki sokat pörög online.

Természetesen ilyen cuccokból is bőséggel találsz a Leet webshopjában, így pár kattintással gyorsan kiválaszthatod a legjobbat.

Minikonzolok

Az egyik legmenőbb ajándékok egyikei lehetnek a klasszikus gépek újrakiadásai, melyeket nemcsak lekicsinyítettek, hanem kompatibilissé tették őket a modern képernyőkre. A legjobb pedig, hogy ezekhez még csak játékot sem kell venni külön, azokat ugyanis gyárilag előtelepítették rájuk. Csak össze kell dugni és mehet a móka.

Legjobb választás nincs, hiszen mindegyik fantasztikus múltidézés, így csak felsorolom, melyeket érdemes keresni:

  • Nintendo NES Classic Mini
  • Nintendo SNES Classic Mini
  • SEGA Mega Drive Mini
  • SEGA Mega Drive Mini 2
  • C64 Mini
  • PlayStation Classic

Ezek a mini játékgépek pedig nem is kerülnek egy vagyonba, ezért szerintem ezek közül kerülhet ki a legtökéletesebb karácsonyi ajándék.

Playdate

Ha pedig kicsi játékkonzoloknál tartunk, akkor nem mehetek el szó nélkül a zseniális kurblis kézikonzol, a Playdate mellett sem. Az ötletes masina még 2022. áprilisának környékén jelent meg, és sajnos csak mérsékelt sikert ért el, pedig olyan szórakozást nyújt, amilyet semmi más.

A játékokat Wi-Fi segítségével lehet letölteni rá, melyeket jellemzően neves indie fejlesztők készítenek, ezekért viszont semmit nem kell fizetni. A masina folyamatosan frissül, a jövőben pedig kiegészítőket is adnak ki hozzá. Magyarországon kicsit nehézkes a beszerzése, de ha sikerül, akkor az egyik legegyedibb gamer ajándék lehet, amit csak adhat-kaphat valaki.

Vicces retro kézikonzolok

Kevesen tudják, de bizonyos helyeken, üzletekben, online felületeken lehet kapni piszok olcsó, néhány ezer forintos kézikonzolokat, melyekre több mint valószínűleg „nem hivatalos” úton pakoltak fel tucatnyi retro játékot. Mint annak idején a sárga kazettás Nintendo-utánzatokon, úgy itt is van Super Mario Bros., Tank, Bomberman, Contra és nagyon sok más.

Egy ilyennel én is rendelkezem, szóval csak azt tudom ajánlani: a SUP Game Boxot, amit már 4-6000 forintért be lehet szerezni. Ezt mondjuk csak amolyan poénos kiegészítőnek ajánlom, a minősége ugyanis hagy némi kívánnivalót maga után, de ideig-óráig tényleg jó szórakozást nyújt. A klasszikus játékok egyébként egy az egyben lettek átültetve rá, míg a kialakítása a Game Boy-t másolja. Egy ősi Nokia akksi hajtja, viszont érdemes lesz beszerezni mellé tartalékot, mert hamar meríti a játék.

Ha viszont minőségibb kézikonzolt keresel, akkor érdemes lehet ránézni a Nintendo újrakiadott Game & Watch kütyüire. Kettő verzió közül lehet választani: van egy Super Mario Bros.-os, illetve egy The Legend of Zeldás – mindkettőn a kultikus játékok eredetije fut. Átlagosan 18-21.000 forint között mozog az áruk, de a SUP-pal ellentétben itt valóban minőségi masináért fizetünk.

De van egy harmadik opció is: a Pirex-üzletláncban már árulnak hasonló vicces játékgépeket, annyi különbséggel, hogy azokat az ikonikus árkádképek alapján alakították ki. Ezeken a masinákon viszont nem fogunk találni egyetlen klasszikust sem, csupán néhány utánzatot, de működnek, és pont olyan hatást keltenek, mint egy miniatürizált pénzbedobós játékgép.

Két méretben kapható: egy kisebb és olcsóbb, és egy nagyobb, de drágább közül választhatunk. Játékok tekintetében viszont mindkettő egy kaptafa, különbségeket nagyítóval sem találnánk.

Okos led a képernyőhöz

Az utolsó ajándékötletet pedig bármelyik fentihez hozzácsaphatjuk kiegészítés gyanánt, ugyanis nem egy nagy kiadásról van szó. Persze ezekből is találunk horror áron, de a kijelző hátlapjához erősített okos, a színeit dinamikusan változtató, vagy akár programozható ledsor önmagában nem nagy tétel.

Ez azért is jó, mert sokkal hangulatosabbá teszi a játékot, ahogyan a tévé vagy a monitor mögé illesztett világítás a játék képi világa alapján felfesti az egész falat. Persze előtte érdemes kideríteni, hogy a célszemély szereti-e az RGB-s cuccokat, ugyanis nem minden gamer van oda a színesen világítós kütyükért. Nyilván egy próbát így is bőven megér, hiszen a hangulatvilágítás azért egy kicsit más, mint mondjuk egy csiricsáré szivárványbillentyűzet.

Ilyen kütyüt nem mellesleg a Leet webshopban is találsz – drágát, full extrásat, és olcsóbbat is, a teljesség igényével.

Ezek közül szerintem már bátran lehet választani egy vagy több ajándékot is akár, melyekkel biztosra mehet az ember, ha egy gamernek szánja. Természetesen előbb mindenképpen érdemes megtudni, hogy mire lehet szüksége, vagy minek örülne (esetleg mit rühell) a megajándékozni kívánt ember, hogy garantált legyen az öröm az ünnepi bontogatások után is.

Ha pedig inkább valami mást vennél neki, akkor az alábbi társasokkal sem nyúlsz mellé:

A 11 legjobb videojátékokos társasjáték, amit egy gamernek karácsonyra adhatsz

 

×