Az új AMD Radeon RX 7900 XTX és RX 7900 XT már megjelent, de friss hírek szerint talán korábban adták ki a GPU-kat, mint kellett volna.

Bizonyára sokan várták már az új AMD videokártyákat, ám úgy tűnik, hogy a megjelenés nem arat osztatlan sikert. Főleg azért nem, mert friss felhasználói hírek szerint a Radeon RX 7900 XTX és RX 7900 XT GPU-kat az AMD szándékosan befejezetlen állapotban adta ki, amit

nem lehet majd egyszerűen szoftveres frissítésekkel javítani.

Az AMD elsiette az új grafikus kártyák kiadását?

Az AMD új zászlóshajói nemrég mutatkoztak be, és a korai tesztek alapján elmondható, hogy alkalmasak arra, hogy felvegyék a versenyt az Nvidia RTX 4080-nal, bár a ray tracing teljesítmény hagy némi kívánnivalót maga után. Néhány friss videokártya-tulajdonos azonban arról adott hírt nemrég, hogy az RX 7900 XTX és az RX 7900 XT ingadozó teljesítményt mutat. Többek között Kepler_L2 is erről írt a Twitteren, megosztva ennek az okát is.

 

Úgy tűnik, hogy a korai RDNA 3 kártyákban használt Navi 31 A0 hibás shader prefetch egységgel jelent meg. Ez a bizonyos hiba állítólag három chipben található meg, köztük a zászlóshajó Navi 31 (GFX1100), valamint a GFX1102 (Navi 33) és a GFX1103-as APU-ban. Eddig úgy tűnik, hogy ezek a problémák a Navi 32 kivételével minden chipen jelen vannak.

Leegyszerűsítve ez azt jelenti, hogy a frissen megjelent videokártyák néhol gyenge és ingadozó teljesítményt mutatnak a játékokban. Előfordulhat FPS csökkenés és akadozás is. Ami még rosszabb, hogy Kepler szerint ez a hiba nem javítható pusztán szoftver- és illesztőprogram-frissítésekkel, ami azt jelenti, hogy a jelenleg forgalomban lévő GPU-k hibásan jelentek meg. Még ha az AMD ki is adná a javított verziót, akik most hibás kártyát kaptak, küzdhetnek a problémával.

Több gamer is arról számolt be, hogy az órajelek 2,4 GHz és 2,9 GHz között váltakoztak ugyanazon játék futtatása közben.

 

 

Az AMD maga még nem erősítette meg, hogy valóban hibásan jelentek volna meg a kártyák, vagy más okozza a teljesítményingadozást. Hivatalos állásfoglalásig ez csak feltételezés.

Ezt láttad már?

Kiszivárgott videón látható a Kínában játszódó Assassin’s Creed Codename Jade

 

×