Ezúttal is egy nagy bank ügyfeleit célozták be.

Az elmúlt időszakban ismét virágkorukat élik az SMS-es csalások és adathalászatok. Nyáron és ősszel futárcégeknek álcázták magukat az ilyen csalók, most pedig úgy tűnik, hogy az egyik legnagyobb magyar bank nevével próbálnak visszaélni. A 24.hu hívta fel a felhasználók figyelmét, hogy az OTP Bank nevével fémjelzett SMS-ek ismét megszaporodtak az utóbbi időben. Sajnos nem egyedülálló problémáról beszélhetünk, októberben az OTP dedikált oldal szentelt annak, miképp kerülhetjük el az ilyesfajta átveréseket.

Mutatjuk hogy néz ki a gyanús üzenet!

A fenti SMS iskolapéldája annak, hogy miként szúrhatjuk ki pillanatok alatt az adathalász támadásokat. A link első olvasatra még helyesnek is tűnhet, ám ha jobban megvizsgáljuk, akkor látható, hogy a „k” betű kimaradt. Az URL végződése is gyanús lehetne, hiszen a hazai bankok a „.hu” domaint használják. Ami szintén gyanakvásra adhat okot, az a kissé suta, nem túl professzionális megfogalmazás.

Ha ilyen SMS érkezik a telefonunkra, akkor az azonnali törlés legyen az első és egyetlen lépésünk, nem szabad a linkre kattintani. Amennyiben ez megtörtént, akkor sincs ok nagy aggodalomra, a legtöbb esetben a beépített Chrome/Safari böngésző figyelmeztet a gyanús linkre. Addig, amíg személyes adatokat nem adtunk meg és nem töltöttük le külsős alkalmazást szintén nem érdemes idegeskednünk. Amennyiben ezeket megtettük, érdemes minél hamarabb a bank telefonos ügyfélszolgálatát felkeresnünk a +36 (1) 366 6666 telefonszámon.

Elloptak egy teherautót, amiben 243 millió forint értékű játékkonzol volt

Elindult új webshopunk, nézz szét te is!

×