A rajzfilmek karaktereit főleg etnikailag változtatják meg az élőszereplős feldolgozásokban, de ez a viták ellenére sem baj – mutatjuk!

Annyiszor történnek rasszista kirohanások, amikor egy-egy mese élőszereplős változatához bejelentik a főhőst, hogy ezt már nem lehet szó nélkül hagyni. Ha a színész tök más etnikumba tartozik, mint az eredeti karakter, rögtön beindul az úthenger, hogy mégis miért fekete A kis hableány, hogy lett amerikai, vagy épp indiai egy manga főszereplője, esetleg hawaii származású a DC szőke, kékszemű szuperhőse.

Amint arra a Kuffer is felhívja a figyelmet: ha kiderül, hogy egy régi nagy kedvencünkből film lesz, rögtön megpróbáljuk elképzelni a régóta ismert főhőst, és

mivel van egy koncepciónk, hogy hogyan is néz ki, valóban pofára esés lehet, ha teljesen más külsejű színész kerül a szerepbe.

Pedig a változtatások végül egész jól bejönnek: jusson csak eszedbe, hogy Ben Affleck kiköpött Bruce Wayne, mégsem tudta elnyerni a rajongók tetszését, sőt, kezdetben Henry Cavill Superman-jétől se voltak elragadtatva a fanok, holott a pali kiköpött Clark Kent.

Bezzeg a hawaii-német-ír-indián származású Jason Momoa rögtön közönségkedvenc lett az eredetileg szőke, kék szemű Aquaman szerepében.

Itt nem csak a színész személyes varázsa és már-már fájdalmas jófejsége nyerte meg az embereket, hanem az, hogy a sokat cikizett Aquaman-ből sikerült kihoznia egy kifejezetten tökös, szórakoztató, önironikus figurát. Főnyereménynek bizonyult a fickó, hiszen mindenki kedveli: a nők omlanak érte, a férfiak meg simán innának vele egy sört.

Hasonlóan sikeres csere volt a dúshajú, fehér Nick Fury cseréje Samuel L. Jackson-ra, akivel az egyetlen közös vonásuk csak és csupán a szemkötő.

Az afroamerikai színészzseni hasonló előnnyel indult, mint Momoa: vagány, jó arc hírében álló celeb, de közben egy sor brutálisan sikeres szerep is van a háta mögött. Ma már el sem tudnánk képzelni mást a S.H.I.E.L.D. fejeként.

Cynthia Ervio szintén nem is lehetne különbözőbb, mint a klasszikus Pinokkió mese Kék tündérje, ám a film nem miatta kaphatott léket, mert senki sem annyira rasszista, hogy csak ezért pontozza le 5.1-ig az IMDb-n.

A Disney+-on megjelent mozi valószínűleg simán csak rossz (bocs, még nem láttuk).

A Gettómilliomossal világhírűvé vált Dev Patel is eléggé vitatott volt Az utolsó léghajlító japán hercegeként, hisz’ indiai.

Zuko szerepére ettől függetlenül sem érezzük rossz választásnak, de hát ez a fickó mindent, de tényleg mindent el tud játszani…

Scarlett Johansson-ról (minden szimpátiánk ellenére) már nem mondható el ugyanez. A színésznő napjaikban már az összes szerepét ugyanazzal a biztonsági játékkal, a Fekete özvegy egysíkú tökösségével tolja végig. Ez a Páncélba zárt szellemhez még illett is – csak éppen nem a rajongók szerint.

A színésznőt már jó előre darabokra szedték, hogy mit keres egy manga főszerepében, holott a film legnagyobb baja nem az ő személye volt, hanem a túl sok elvárás. Ugyanolyan nyilván nem lehetett, mint a képregény és az eredeti rajzfilm.

Idris Elba viszont üdítő kivétel a listán: a Thor-történetek Heimdall-jaként tudomásunk szerint senki nem kérdőjelezte meg, és jól is állt neki a tekintélyt parancsoló kapuőr szerepe.

Hasonlóan a fentebb már kiemelt Nick Fury-hoz és Sam Jackson-hoz – ezt a figurát sem tudnánk már mással elképzelni.

Ezt is olvasd el:

A 10 legpusztítóbb magyar címfordítás – hogyan TEDd tönkre a jó filmeket is!

×