Nehezebb a kérdés, mint az elsőre gondolnánk.

Kétségtelen, hogy az Nvidia kártyák sokkal nagyobb népszerűségnek örvendenek a közösség körében, mint az AMD példányai. Nem mi találtuk ezt ki, a Steam legutóbbi statisztikái is világosan megmutatták, hogy a zöld gyártó videókártyáit sokkal bátrabban választják a gamerek. Jogosan merülhet fel tehát a kérdés: valóban ennyivel jobbak lennének a GeForce kártyák? Ha igen, akkor milyen téren bizonyulnak jobbnak? Ezt a kérdéskört próbáljuk egy kicsit körüljárni, de közel sem lesz annyira egyértelmű a válasz, mint amit a számok mutatnak.

Teljesítmény

Ray Tracingnél mindig elvérzik az AMD, hiába erősebb papíron az RTX 3080-nál a 6800 XT

A teljesítményt meglehetősen egyszerű lemérni, ott a videókártya, ott a jól bejáratott tesztkörnyezett, a kapott FPS érték pedig világosan megmutatja, hogy mit is tud az adott modell. Ennyivel is el lehetne intézni, ám a gyártók között már itt is tapasztalhatunk eltéréséket. FullHD és 1440p felbontásokon nem igazán lehet különbségeket tenni a gyártók között, ám az tény, hogy a top, 4K kategóriában az Nvidia uralhatja a toplistákat. Az AMD maga is elismerte, hogy a december közepén érkező kártyáik az RTX 4080 ellenfelei lesznek, az RTX 4090 vígan uralkodhat egy ideig. Ahol még szintén hátrányban van a vörös óriás, az a hardveres Ray Tracing, azaz a sugárkövetés. Bár folyamatosan javul ilyen téren is az AMD, az Nvidia bizony ebben még az élen jár és ott is fog maradni egy ideig.

Verdikt: Nyers teljesítményben bármelyik gyártó megállja a helyét. Ray tracing terén azonban van mit javulnia az AMD-nek, ahogy az abszolút top kategóriában sem az óriáscég a legjobb.

Körítés, funkciók

Manapság a driverek már nem csak egy illesztőprogramot jelentenek, hanem bizony egy meglehetősen masszív körítést is. A segédprogramok segítségével streamelhetünk, rögzíthetünk, de akár még a mikrofonunk által felkapott zajokat is csillapíthatjuk. Nem szabad elfeledkeznünk a játékokba beépített felskálázó algoritmusokról sem, az Nvidia a DLSS-el, míg az AMD az FSR-el képviselteti magát. Mindkét cég kártyái támogatják a FreeSync-et, még ha az Nvidia máshogy is hívja. Jól látható tehát, hogy ilyen téren egyik gyártót sem érheti panasz.

Verdikt: Mindkét gyártó funkciógazdag szoftverekkel rendelkezik. Míg az Nvidia több programra osztotta fel ezeket, addig az AMD egyetlen egy alkalmazásban fogja össze a funkciókat, mely felhasználói szempontból talán bölcsebb döntés lehet.

Kompatibilitás

Klasszikus értelemben vett kompatibilitási problémáktól már évek óta nem kell félnünk. Szimpla alkalmazásoknál, játékoknál szintén nem kell rettegnünk egyik opció esetében sem, ám professzionális környezetben már nem feltétlenül van ez így. Ahogy a statisztikák is mutatták, a PC tulajdonosok az Nvidia mellett teszik le inkább a voksot, melyet a programok gyártói sem ignorálhatnak. Sok esetben az Nvidia kártyák jobb támogatást kapnak a fejlesztőktől. Kiváló példa erre az Autodesk Maya 2023 szoftvere, ahol az RTX és GTX kártyákkal semmi gond nem volt, ám AMD kártyákkal egyáltalán nem is tesztelt a gyártó. Valószínűleg az AMD tulajdonosoknak sem lesz problémájuk a futtatással, de ezt nem tudja garantálni a gyártó. A ray tracinggel kapcsolatos alkalmazások is hasonlóan az Nvidia-t helyezik előtérbe, a fentebb is említett, szegényesebb AMD oldali hardveres támogatás miatt.

Verdikt: Átlagos felhasználóként nem ütközünk problémába egyik gyártó esetében sem. A professzionális alkalmazások egyértelműen az Nvidia-t helyezik előtérbe, melyet érdemes megfontolnunk, ha nem csak játszadozásra használjuk a gépet.

Az ár

Ezt a szekciót nem is igazán érdemes sokáig fejtegetni. Akár nemzetközi, akár hazai árakat nézünk, az AMD kártyák sokkal jobb ár-érték aránnyal rendelkeznek. Azaz azonos pénzért több FPS-t kapunk vagy másik oldalról megközelítve azonos FPS-ért kevesebb pénzt kell otthagynunk a kasszánál. Nem szabad azonban azt elfelejtenünk, hogy ez a 1080p-1440p és RT nélküli játszadozásra igaz, felette és bekapcsolt Ray Tracing esetén eltűnik az AMD előnye.

Verdikt: Egyértelműen az AMD kártyák rendelkeznek jobb dollár/képkocka aránnyal bizonyos szintig.

Most akkor melyiket?

Jól látható, hogy a fenti szempontok alapján nem avathatunk egyértelmű győztest. Ha teljesen objektíven, robotként vizsgálnánk meg a dolgot, akkor talán az Nvidia nyerne, ám a valóság, különösen a mostani árérzékeny helyzetben ezt nem fedi teljesen mértékben. Érdemes több szemszögből nekifutni a kérdésnek:

  • Amennyiben az „átlagos”, ray tracing nélküli játszadozás a célunk ~1440p-ig, akkor adott pénzért az AMD kártyái egyértelműen több képkockát sajtolnak ki magukból az esetek jelentős részében
  • Amennyiben maximalisták vagyunk és az abszolút top kategória a cél, akkor jelenleg az Nvidia az egyetlen opciónk
  • Amennyiben a játék mellett professzionális programokat is futtatunk, melyek támaszkodnak a GPU-ra, akkor szintén az Nvidia lehet a jobb választás

A fenti kérdésekre magunknak kell választ adni, ám olyan szubjektív szempontok is bekerülhetnek a képbe, mint a driverek, gyári programok kinézete és konkrét funkciói. Jó példa lehet erre a Shadowplay rögzítő és streaming alkalmazás, melynek egyszerű működését és végeredményét sokan jobban szeretik, mint az AMD hasonló megoldását. Az azonban biztos, hogy egyik gyártóval sem nyúlhatunk mellé, ám érdemes több tesztet is végigpörgetnünk vásárlás előtt.

Hamarosan három tényezős is lehet ez a kérdéskör? Az Intel sem tétlenkedik:

Az Intel rákapcsolt?! – Így fejlődtek két hónap alatt az ARC videókártyák

Elindult új webshopunk, nézz szét te is!

×