Nem minden esetben éri meg keverni a memóriákat, még gyártón belül sem.

Az elmúlt időszakban többször is érintettük a RAM-ok témakörét. Legutóbb éppen októberben, hiszen egyre aktuálisabb lesz a DDR5 memóriák térhódítása. A felső kategóriában már megkezdődött az átállás, ám a budget szegmensbe egy ideig még a DDR4 lesz a favorit. Az elemzők 2023 végére jósolják az újgenerációs memóriák árának normalizálódását, ám addig még bármi történhet. A múltban nem egyszer volt példa arra, hogy valamilyen váratlan természeti katasztrófa csúnyán beleszólt a várakozásokba.

Éppen ezért nem ördögtől való, ha valaki 2022-ben fejleszteni szeretne a számítógépén. A memóriáknál több dologra is oda kell figyelnünk, sok esetben a komplett csere jobban ajánlott, de ha bővíteni szeretnénk, természetesen az is megoldható. Jogosan merülhet fel tehát a kérdés, hogy milyen módon lehet leellenőrizni a gépünkben található memóriák pontos típusát, sebességét pár kattintás segítségével. A figyelendő tulajdonságba az alábbiak tartoznak bele:

  • Kialakítás (DIMM,SO-DIMM stb.)
  • DDR generáció
  • Órajel
  • Késleltetés

Így csekkolhatod, hogy milyen RAM van a gépedben!

Az egyszerű megoldás

Ha csak a legegyszerűbb adatok alapján szeretnénk új modulokat venni a gépbe, akkor már a Windows beépített feladatkezelője is sokat segíthet ebben. A teljesítmény fülön a Memória szekciót kell felkeresnünk első körben. Itt a jobb oldali oszlop lesz a segítségünkre. Megtudhatjuk, hogy milyen a memóriánk kialakítása. Ebben az esetben DIMM, mely az asztali PC-kben található modulok 99%-ra igaz is lesz. SO-DIMM pedig a laptopokra jellemző. Ezen kívül leolvashatjuk a sebességet (3200 MHz) illetve, hogy mennyi slotot használtunk fel az alaplapi lehetőségekből (2/4). Ennyi adat azonban még nem feltétlenül elég.

CPU-Z

SPD

Memory

Az ingyenes CPU-Z programot letöltve máris sokkal több lehetőség áll a rendelkezésünkre. Itt a Memory és SPD fülek lesznek a legjobb barátaink. A Memory fület megvizsgálva kiderülhet a DDR típusa (DDR4), illetve az órajel (DRAM Frequency) is, melyet kettővel meg kell szoroznunk, hiszen DDR-ről beszélünk. Jól látható, hogy az ~1600-at kettővel beszorozva éppen kiadja a feladatkezelő által is jelzett 3200 MHz-es értéket. A CAS# Latency (CL) az időzítésre utal, melyet szintén előszeretettel használnak a gyártók a memóriák jellemzésénél. Az SPD fül már egy fokkal izgalmasabb, hiszen itt a konkrét RAM és chipgyártót, illetve a memória hivatalos típusszámát is megtaláljuk. Így már minden információt megkaptunk, a fenti példából kiderülhetett, hogy:

  • 32 GB-nyi
  • DDR4 típusú
  • 3200 MHz-es
  • CL 16-os
  • G.Skill márkájú memória van a gépben, egészen pontosan a F4-3200C16S-16GVK

Bővítés vagy csere?

 

A fenti adatok tükrében már bátran böngészhetnénk a felhozatalt, hiszen minden specifikációt megtudtunk ahhoz, hogy papíron kompatibilis modulokat vásároljunk a meglévő modulok mellé. DDR4, 3200 MHz, CL16, indulhat is a keresés? Általában kijelenthetjük, hogy ha hasonló specifikációjú memóriákat pakolunk egymás mellé, akkor gyártótól, chiptől függetlenül is képesek működni egymás mellett. Sőt, eltérő specifikációjú RAM-okkal is koronázhatja siker a munkánkat, ám ökölszabály, hogy a többi modul a leggyengébbhez igazítja magát, akár órajel, akár időzítés szinten. Hogy ne legyen egyszerű dolgunk, néha a gyártók azonos jelölésű és tulajdonságú memóriái sem azonos chippel érkeznek már bizonyos idő után, mely szintén okozhat problémát, főleg, ha az XMP bekapcsolásán is törjük a fejünket. Akár automatikus, akár manuális tuning esetén törekednünk kell arra, hogy egyetlen egy KIT-ből származó memóriák legyenek csak a gépben. A KIT-ek 2 vagy 4, azonos specifikációjú, azonos chipekkel ellátott memóriamodulokat jelentenek (2x16GB, 2x8GB, 4x8GB stb.) 

Éppen ezért, ha a bombabiztos, „garantált” működés a célunk, akkor a meglévő 2×8 GB mellé nem biztos, hogy a legjobb választás még 2x8GB-ot vásárolnunk. Jobban járhatunk, ha inkább eladjuk azokat és 2x16GB-ot pakolunk a számítógépbe, hiszen az ilyen kitek biztosan azonos chipekkel és specifikációkkal működnek. Akkor sem kell csüggednünk, ha mindenképp csak az első opció jöhet szóba. Nagy eséllyel így sem futunk bele problémába, ám ebben az esetben mindig ott fog lebegni a különféle hibajelenségek lehetősége. Ezek inkább a jelentősen eltérő specifikációknál jönnek elő sűrűbben, de ott sem minden esetben. Ha a fenti, kinyert adatoknak megfelelően keresgélünk társakat a meglévő modulok mellé, akkor nem igazán nyúlhatunk mellé bővítés esetén sem. 

RAM körkép 2022 őszén – Mennyi és milyen memóriára kell a gépünkbe?

 

Elindult új webshopunk, nézz szét te is!

×