Rengeteg felhasználó kihagyja ezt a lépést.

A memóriáknál vásárlásánál három-négy alapvető specifikációra kell, hogy figyeljen az átlag felhasználó. Első körben figyelnünk kell arra, hogy milyen típusú legyen a RAM (DDR3, DDR4, DDR5 stb.), míg a másik legfontosabb a modulok kapacitása lehet. Ha ezeket sikerült jól belőnünk, akkor a következő két tulajdonság, amivel találkozni fogunk, az a modulok órajele (pl. 3200 MHz) és a modulok időzítése, melyet a CL utáni szám ad meg számunkra. Órajelben minél magasabb, időzítésben minél alacsonyabb komponensek számítanak jobbnak, általában a méret mellett ezek alapján skálázódnak az egyes gyártók termékei.

Rengeteg felhasználó nem használja ki a RAM modulok gyárilag megadott értékeit sem, hiszen egy fontos lépésről elfeledkeznek!

Mi az az XMP?

Az XMP egy Intel által kifejlesztett technológia, melyet a DDR3 és DDR4 memóriáknál találhatunk meg, sok esetben AMD lapkákban is. Az XMP engedélyezésével az alaplapunk felismeri a modulok optimális beállításait és automatikusan be is konfigurálja azt. Gyakorlatilag egy egykattintásos tuningról beszélhetünk, mely azon felhasználók életét könnyítheti meg, akik nem szeretnének kísérletezni a manuális tesztelgetéssel.

A magasabb órajelű RAM modulok értékeit a gyártók mindig bekapcsolt XMP mellett értik. Ha veszünk egy 3200 MHz-es memóriát, ám nem állítjuk be az XMP profilt, akkor az esetek jelentős részében 2133 körüli értéken járatja őket a számítógépünk, mely messze elmarad attól a teljesítménytől, amiért mi fizettünk a kasszánál.

Az XMP/X-AMP bekapcsolása

Szerencsére a bekapcsolása sem okoz különösebb gondot, az olcsóbb alaplapok közül is egyre több támogatja már az XMP-t, ám erről előzetesen érdemes meggyőzödnünk a lapunk hivatalos weboldalán, hiszen az alsó kategória még nélkülözi az XMP-t. Nézzük is a bekapcsolás menetét, tényleg nem lesz vészes:

  • Lépjünk be a BIOS-unkba a megfelelő billentyűvel, ez általában az ESC, Delete, F2 billentyűk valamelyike manapság, ám az alaplap leírásában erre is választ kapunk, ha valamiért egyik sem működne.

AMD-nél gyakori az A-XMP / AMP kifejezés is

  • Sajnos nem egységes a UEFI BIOS-ok kinézete sem, jól látható, hogy a fenti Gigabyte BIOS-ban az M.I.T résznél kell keresnünk, míg Intel és AMD MSI lap esetében az „OC” szekcióban. Lehet több menüt is végig kell járnunk, ám amint felbukkan az Extreme memory Profile (X.M.P.) kifejezés, máris nyert ügyünk van. AMD esetében találkozhatunk AMD Memory Profile (A.M.P) vagy A-XMP kifejezéssel is.

  • Alapesetben OFF/Disabled állásban van, ezt nekünk kell átállítanunk Profile 1/Mode 1-re vagy néhány alaplap esetében simán ON/Enabled-re
  • Ezután az F10 billentyű segítségével alkalmazzuk a mentés és kilépés parancsot, majd gépünk nagy eséllyel már a megfelelő értékekkel indul újra

Ellenőrzés

Több lehetőségünk is van az ellenőrzésre, szerencsére a Microsoft egy ideje a Feladatkezelőben is kiírja a RAM modulok órajelét, melyet bárki játszi könnyedséggel leolvashat. Ehhez meg kell nyitnunk a feladatkezelőt, majd a Teljesítmény fülön a memóriánkat kiválasztani. Az ablak jobb felében a „Sebesség:” szekciót kell keresnünk, mely választ is ad a fenti kérdésre.

A Windows-ban kevésbé bízó felhasználók használhatják a CPU-Z programot is. Itt a Memory fülön a DRAM Frequency értéket kell keresnünk, melyet DDR esetében meg kell szoroznunk kettővel, hogy kijöjjön a valós sebesség. Jól látható, hogy itt is stimmel a matek, 3200 MHz-en mennek a modulok.

Jó állítgatást kívánunk!

https://leet.hu/jbl-bt/

×