Fotóáradat szélsőséges esetekről, amikor leolvadt, vagy egyenesen lángra kapott a számítógép – mellette a biztonsági mentéssel…

Baromi ritka (szerencsére), hogy egy számítógép fogja magát és kigyullad, hiszen egyrészt könnyű és olcsó megfelelő hűtéssel felszerelni, másrészt egyáltalán nem jellemző, hogy akkora hőt fejlesztene, hogy attól beindul az alkatrészek, vagy a környezetük égése. Ha egy PC mégis lángra kap, arról az esetek túlnyomó többségében gyártási és/vagy műszaki hiba, még gyakrabban pedig külső körülmény (pl. egy rossz minőségű elosztó, vagy kábelszigetelés) tehet.

A végeredmény pusztító – főleg ha fittyet hánysz a biztonsági mentésre, vagy azt is rosszul tárolod!

Egy hardverbolt és -szerviz tulajdonosával beszélgetve közvetlen rálátást kaptunk, hogy mi a leggyakrabban elkövetett felhasználói hiba, amikor nem csak a számítógép, hanem a rendszeresen gondozott backup is megy a levesbe – ha foglalkoznak vele egyáltalán.

A tényleg ritkán beérkező leégett gépek gyakorlatilag mindegyikénél két alaphiba fordul elő:

  1. nincs biztonsági mentés és a szerviztől várják a csodát
  2. volt biztonsági mentés, de a külső HDD-t, vagy más adathordozót a gép mellett tartották, így az is elégett.

Ugye? Hányszor láttuk? Talán nálad is ez van otthon: ház az asztal alatt (vagy rajta), monitor és perifériák az asztallapon, aztán közvetlenül mindezek felett, vagy mellett egy polc, rajta egyéb ide tartozó eszközökkel, például adathordozókkal – rajtuk a biztonsági mentéssel. Ha nem ez van, akkor meg tuti, hogy a gyúlékony faasztal egyik fiókjába süllyesztjük, nem igaz?

Aztán mindennek az aljára mehet egy vásári gagyi minőségű távolkeleti áramelosztó, mert csak egy euró volt a Wish-en. Ha már ég, hadd égjen minden!

Íme az eredmények:

Ha csak egy tanulságot vinnél magaddal ebből a galériából, az az legyen, hogy

rendszeresen készíts BIZTONSÁGI MENTÉST, amit nem – hangsúlyozzuk: NEM – a számítógép közelében, sőt, ha lehet, nem is ugyanabban a helyiségben / ingatlanban tárolsz!

Mert az ördög nem alszik, szóval akkor is tedd meg ezt a szívességet a fontos adataidnak és magadnak, ha biztos vagy benne, hogy te mindent, de mindent megtettél a géped és magad biztonságáért. Ha megfelelő a hűtés, nem gyúlékony az asztal, minőségi eszközökkel továbbítasz adatot, áramot, mindent, akkor is van egy minimális esélye veszélyes gyártási hibának, pl. túlhevülő laptop-akksinak (láttunk már ilyet), vagy egy lappangó műszaki problémának. Ne úgy derüljön ki, hogy mindened leégett!

Apropó, áram. Az megvan, hogy mi nyeri a rezsiháborút?

PC vs. laptop vs. konzol – Szerinted melyik győzi le a rezsidémont?

 

×