Az NHMM nem adja fel, sorra panaszolja a streaming szolgáltatások népszerű meséit a külföldi illetékeseknél – jobbára teljesen fölöslegesen.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa az elmúlt időszakban bőszen panaszolja a streaming szolgáltatókat a hivatalosan bejegyzett országaikban, melyeket rendre olyan jelenetek miatt mószerol, amiben azonos nemű romantikus kapcsolatot ábrázolnak.

Az első a sorban pár hónapja a Netflix gyerekek körében igen népszerű Jurassic World: Krétakori tábor volt, amely utolsó évadának legutolsó részében két lány vallott egymásnak szerelmet, majd váltottak egy csókot. Az NMHH akkor állítólag nézői bejelentésre reagálva azonnal élt a panaszával, amit – mivel a szolgáltató Hollandiában lett bejegyezve – a holland illetékes COMMISSARIAAT VOOR DE MEDIA-nak továbbított.

A Médiahatóság ezt követően a Disney-t próbálta meg a panaszával jobb belátásra bírni, amiért hasonló jelenetet mutattak a 9+-os besorolással ellátott Baymax című animációs sorozatban. A Disney+ azonban úgy tűnik, hogy nem tanult az esetből és most egy újabb gyerekeknek szánt tartalmukkal húzták ki a magyar hatóságál a gyufát.

A Media1 szerint az NMHH újfent élt a panasszal a Disney+-szal szemben, ezúttal viszont a mozikban is bemutatott Toy Story spin-offot/előzményt, a Lightyeart kifogásolták.

Az okokat nem nehéz kitalálni: a hatóság szerint az azonos nemű, azaz homoszexuális kapcsolatokat a szolgáltató a magyar törvények értelmében csak a ’12 éven felülieknek’ jelzéssel rakhatta volna fel a kínálatába, a vállalat azonban a ‘6 éven felülieknek ajánlott’ kategóriába sorolta.

A Disney+ mellett az HBO Maxnak is nekiment!

Az NMHH egy másik népszerű animációsfilmet, a DC Szuperállatok Ligáját is elővette, amit szintén bemutattak a magyar mozikban, majd nem olyan régen felkerült az HBO Max kínálatába. A panaszolt snittben szintén azonos nemű párkapcsolatról volt szó, melyet a Médiatanács szerint 12 éven aluliaknak nem tehetnének elérhetővé Magyarországon.

A Media1 ugyanakkor rámutatott, hogy az NMHH hiába próbálkozik, az érintett szolgáltatóknak valójában nem kell az ilyen irányú magyar törvénynek megfelelnie. Az HBO Max tulajdonosa Csehországban, a Disney+ pedig (a Netflixhez hasonlóan) Hollandiában bejegyzett cég, melyekre emiatt az ottani, és nem a magyar törvények vonatkoznak. Az NMHH így csak kérheti a helyi társhatóságokat, hogy vizsgálják ki az ügyeket, ennél többet viszont nem tehetnek.

A portál leszögezi, hogy ezekből az ügyekből jellemzően semmi sem lesz, hiszen a cseh és a holland illetékesek egymás után dobják vissza az NMHH beadványait, míg a szolgáltatók nem hajlandóak a magyar szabályozás kedvéért változtatni a besorolásokon.

Ezt is érdemes elolvasnod:

Amin felnőttünk – A 2000-es évek és gyerekkorunk 9 legjobb animesorozata

 

×