A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa szeptemberben kétszer tett panaszt valamilyen streaming szolgáltatóval szemben, amiért LMBTQ-szerelmet jelenítettek meg a gyerekeknek szánt műsoraikban.

A magyar Médiatanács újfent elővett egy streaming szolgáltatást, amiért szerintük az nem megfelelő üzenetet közvetített a gyerekeknek egy népszerű animációs sorozatában – írta meg a Media1. Az NMHH állítólag újfent nézői bejelentés alapján lett figyelmes a kifogásolt tartalomra, ami a Disney+ Baymax! című sorozatának egy részében volt látható.

Az érintett részben a Médiatanács szerint az volt problémás, amikor a sorozat aranyos főhőse, a segítő-támogató robot arra bátorította az egyik fiú karaktert, hogy nyugodtan hívja el randevúra a szerelmét. A gondja az NMHH-nak ezzel az volt, hogy srác egy másik fiú iránt táplált romantikus érzelmeket.

A portál szerint a Médiatanács azért él panasszal a szolgáltató ellen, mert az LMBTQ-személyeket érintő kapcsolatot a magyar szabályozás értelmében csak a „12 éven aluliak számára nem ajánlott” besorolásban lehetett volna leadni, míg a Disney a „9 éven felülieknek” minősítést használta. Az NMHH ezért panasszal él a Disney+ felé, amit azonban csak az illetékes holland társhatóságnak, a COMMISSARIAAT VOOR DE MEDIA-nak tud benyújtani, mivel a Netflixhez hasonlóan ez a szolgáltatás is egy Hollandiában bejegyzett társaság.

A magyar Médiatanácsnak csak szeptemberben ez a második panasza, amit Magyarországon is elérhető streaming szolgáltatások ellen nyújtott be Hollandiában. Korábban a hasonló okok miatt a Netflix ellen tett bejelentést, amiért két azonos nemű karakter szerelmet vallott, majd megcsókolta egymást egy népszerű animációs sorozatban, a Jurassic World: Krétakori táborban. Magyarország mellett még hat ország élt panasszal a Netflixel szemben, mindegyik egy iszlám állam valamelyike:

Leszbikus csók miatt 6 iszlám állam és Magyarország is nekimegy a Netflixnek

 

https://leet.hu/akcios-szoftverek/

×