A flagship modellek érkeznek első körben.

Az AMD már hetekkel ezelőtt kiküldte a meghívókat a november harmadikai Radeon eseményére. A magyar idő szerint 21:00-kor kezdődő eventet rengeteg felhasználó várta. Nem véletlenül, hiszen az Nvidia már szeptember végén kiterítette a lapjait, így a vörös óriás lépéselőnyben volt. Az előzetes iparági pletykák alapján lehetett tudni, hogy a videókártyák fogyasztása itt sem lesz visszafogott.

A másik fontos újítás a GPU egységekben keresendő. Az egyik szivárgás elárulta, hogy a korábbi, egy chipből álló, monolitikus kialakítás helyett több chipből álló GPU-val érkezhetnek az újdonságok.  A Videocardz már csütörtök délután publikált is egy bejegyzést ezzel kapcsolatban, így biztató jelekkel várhattuk a hivatalos bejelentést.

Nézzük is, hogy mit jelentett be az AMD november 3-án!

AMD Radeon RX 7900 XTX & XT

Természetesen első körben a harmadik generációs RDNA 3 kártyák közül a legerősebb darabok kerültek terítékre. Ez pedig nem volt más, mint az AMD RX 7900 XT és a közel 20 éve nem használt XTX jelölésű változata. Az XTX több mint 12288 Stream Processorral rendelkezik, de a kistesónak sem kell szégyenkeznie a maga 10752 darabjával.

Az AMD megerősítette, hogy a Navi 31 GPU több mint 58 milliárd tranzisztorral rendelkezik, a GPU-n belül a chipek pedig 5.3 TB/s adatsebességgel kommunikálnak egymással. A TSMC 5 nanométeres gyártósorán készülnek az egységek, így az előző generációhoz képest 165% több tranzisztor jut egységnyi helyre.

A kártyák fogyasztása is barátságosabb lett a várnál, a csúcsmodell 355 wattot kér, míg a 7900 XT 300 wattal is beéri. Viccesen oda is szúrt a vörös óriás az Nvidia-nak, itt nem lesz szükség extra adapterre. Az AV1 encode/decode támogatás az Intel kártyái után ide is megérkezett, ahogy a DisplayPort 2.1-es változatáról sem kell lemondania a vásárlóknak. A drágább kártya 24, míg az „olcsóbb” változat 20 GB GDDR6 videómemóriával érkezik a boltok polcaira, így bizony a 8K felbontású textúráktól sem kell tartani.

Az AMD a teljesítményről is szót ejtett, a 7900 XTX 1.7x gyorsabb, mint az előző generáció legerősebb modellje. Mindezt természetesen 4K felbontás alatt mérték. A Call of Duty, Cyberpunk játékosok is örülhetnek, hiszen ezekben a címekben is villog majd az AMD újdonsága.

Az árak

A kártyák körülbelül egy hónap múlva, december 13-án érkezhetnek meg a boltok polcaira. Míg az Nvidia RTX 4090 1600 dolláros árcédulát kapott, addig az RX 7900 XTX 1000 dollár alatt nyitna. Hazánkban ez bőven a félmillió forintos kategória lesz, ám így is jóval barátságosabb árazás, mint a konkurenciáé. Érdemes lesz természetesen megvárni a független teszteket is, hiszen nagy eséllyel az RTX 4090 szintje alatt lehet a számítási teljesítmény, ám összességében így is jobb választásnak bizonyulhat majd a játékosok számára a Radeon RX 7900 XTX és 7900 XT, mint például egy RTX 4080.  

FSR 3.0

Az elmúlt időszakban aranykorukat élik azok az algoritmusok és technológiák, melyek a játékok felbontásának felskálázással foglalkoznak. A leghíresebb talán az Nvidia DLSS lehet, ám az AMD is bejelentkezett pár hónapja az FSR 2.0 nevet viselő megoldásával és az Intel is készül hasonlóval az XeSS személyében. Működésük eltérő, ám az alapötlet mindegyik mögött ugyan az. A játék a natív felbontásunkhoz képest alacsonyabb felbontáson renderelődik ki, majd az így kapott képet próbálják meg feljavítani a három gyártó megoldásai. Ennek köszönhetően több FPS-t sajtolhatunk ki a játékokból, úgy, hogy a képminőség csak minimálisan szenvedi meg a fenti művelet. A cég büszkén jelentette be, hogy a harmadik verzió is megérkezik 2023-ban, az FSR 2.0-hoz képest akár kétszer annyi értékes képkockát is nyerhetünk a használatával. 

5+1 dolog, amit mindenképp tudnod kell az új Intel videókártyákról

×