Több újdonsággal szolgálnak, mint az először sejteni lehetett.

A múlt héten hivatalosan is megérkeztek az Intel ARC A770 és A750 kártyák tesztjei. A hivatalos forgalmazásra sem kell már sokat várni, nagy eséllyel heteken belül Európában is elstartolhat a széria. Ezek a kártyák az Intel felhozatalán belül a legerősebb modellek, ám a többiekhez viszonyítva inkább a középkategória aljához sorolhatjuk őket. Az óriáscég agresszív árazással készül, így a limitált költségkerettel rendelkező felhasználók számára akár még jó vételnek is bizonyulhatnak.

Íme 5+1 dolog, amit nem árt tudni az újdonságokról!

Kell mellé a friss processzor

Annak ellenére, hogy a kártyák kiszolgálásához nem feltétlenül van szükség i9 vagy Ryzen 9 processzorokhoz, nem árt, ha minél frissebb modellekkel rendelkezünk. Az ok nem a teljesítmény, hanem a nem is olyan rég bevezetett Resizable BAR funkció, melyet csak a modern CPU-kban találunk meg. Ryzen oldalról a 3000-es széria megléte, míg Intel oldalról a 10. generáció a követelmény. A Resizable BAR bekapcsolásával a processzor a GPU teljes memóriájához közvetlen hozzáférést kap. Míg Nvidia és AMD kártyák esetében a bekapcsolása csak minimálisan növeli a teljesítményt, az Intel kártyákhoz elengedhetetlen.

A Modern API-k királya….

Metro alatt villant a kártya

Az Intel videókártyák szeretik a friss szabványokat, ez alól a modern grafikus API-k sem képeznek kivételt. Legjobban DirectX 12 és Vulkan körülmények között érzik jól magukat az ARC kártyák. A fenti képen gyönyörűen leolvasható, hogy kis túlzással megalázzák még kikapcsolt Resizable BAR mellett is az RTX 3060 kártyát. Nem véletlenül, hiszen a Metro a fenti, modern API-kat előszeretettel és jól optimalizált módon használja.

…de elvérzik már DirectX 11 alatt is

Amennyire jó a Vulkan és DirectX 12 támogatás, annyira el tudnak vérezni az Intel kártyák már DirectX 11 alatt. Egy ideális világban már nem sok játék használna ilyen régi API-kat, ám a valóság sajnos teljesen mást mutat. A nagy stúdiók címei között is találhatunk ilyen alkotásokat, az indie játékokról nem is beszélve. Driver oldalról még segíthet ezen az Intel, az elkövetkezendő hónapokban ezen fognak dolgozni.

Már nem az Nvidia a Ray-Tracing király

Nem titok, hogy az Nvidia volt eddig a Ray-Tracing funkció koronázatlan királya. AMD oldalról is történtek próbálkozások, ám a vörös óriás rajongói nem élvezhették olyan szinten és annyi képkockával a valós idejű sugárkövetést, mint az RTX tulajdonosok. Az Intel színrelépésével minden megváltozott, az A770 könnyűszerrel legyőzi az RTX 3060-at, mindezt DLSS/XeSS algoritmus használata nélkül, natív körülmények között. A legjobb az egészben, hogy ilyen téren is tovább javulhatnak még a kártyák a később érkező driver optimalizációknak köszönhetően.

Nem túl rezsibarát

Az Intel kártyák meglehetősen éhesek játékok és stresszteszt alatt is, ám itt nem annyira kiugróak az értékek a többiekhez képest. Ami problémás lehet az az Intel kártyák „idle” állapotú fogyasztása. Míg az Nvidia és AMD kártyák akár 10 watt környékére is vissza tudják fogni magukat, ha épp csak 2D feladatokat kell ellátniuk, addig az Intel kártyák 40 watt alá nem igazán mennek le.

A rögzítés és streaming jövője?

Az Nvidia annak idején hatalmas rajongótábort szerzett magának az NVENC bevezetésével. A dedikált chip és a formátum sokat segített azoknak a streamereknek, akik nem rendelkeztek dedikált streamer PC-vel. Némileg gyengébb képminőséget kaptunk az x264-hez képest, ám jóval kevesebb erőforrást kért a gépünkből. Az Intel ezt emelné egy magasabb szintre az AV1 szabvánnyal. Adott bitrátán szebb képet kaphatunk, ahogy a dedikált encode/decode chipek segítségével a gépigény sem nőne meg. A legolcsóbb kártyák is támogatják ezeket, így Streamer PC-ben kiváló szolgálatot tehet akár egy A380 is.

Képek és grafikonok: PCWorld

Játékok alatt így teljesítenek az újoncok:

A harmadik szereplő? – Így teljesít külsős teszteken a két legerősebb Intel videókártya

https://leet.hu/vga-kartyak/

×