Többé nem kell az Intel kozmetikázott adataira hagyatkoznunk.

A hét elején már sejteni lehetett, hogy napokon belül megérkezhetnek az Intel ARC A750 és A770 tesztek. Az embargó szerda délután, magyar idő szerint 15:00 óra környékén járt le, ekkor kezdtek el csorogni az első irományok. Ezúttal is a TechPowerUP szakembereinek méréseit nézzük át. Hosszú évek óta bevált benchmarkjaiknak hála hamar kiderülhet, hogy mit tudnak valós körülmények között az újdonságok.

Harmadik szereplőnek megérkezni egy olyan piacra nem egyszerű, ahogy hosszú évek óta az Nvidia és AMD párosán kívül más nem igazán rúgott labdába. A jó teljesítmény ide nem elég, kellemes körítéssel és árcédulával kell érkeznie a kártyáknak. Azt is lehetett tudni, hogy az Intel legerősebb modelljei a többiek középkategóriájának felelhetnek meg, az első széria inkább egy stabil szárnypróbálgatás, mintsem erőfitogtatás.

Nézzük is, hogy szerepeltek a kártyák!

Játékok alatti teljesítmény

A játékok alatt mért eredmények szemléltetéséhez a 1080p és 1440p grafikont érdemes kiemelni. Sokakban jogosan felmerülhet a kérdés, hogy miért nem a 4K felbontásokat nézi az emberek többsége, ám erre több válasz is van. Egyrészt a Steam statisztikák alapján továbbra is a 1080p vezet a játékosok körében, ráadásul olyan előnnyel, melyet még hosszú évekig nem fog behozni sem az 1440p, sem a 4K. Másrészt előre lehetett sejteni, hogy nem a 4K felbontáson villognak majd ezek a kártyák.

1080p

1440p

Jól látható, hogy a két kártya több játékot vizsgálva az Nvidia RTX 3060 és 3060 Ti közé ékelte be magát. Ez a 4K felbontás esetén is így van, ám ott a 60 FPS-ről nem igazán álmodozhatunk már. A kártyák nyers erejét az Intel sem tagadta le annak idején, ilyen szempontból pozitív látni, hogy a külsős tesztek is hasonló eredményekkel jelentkeztek. 1440p-re még befoghatjuk majd az újdonságokat, ez mindenképp pozitív a nagyobb felbontások kedvelőinek.

Fogyasztás

Idle

Játékok alatt

A játékok alatti fogyasztás teljesen megszokott tartományban van, ám az világosan látható, hogy azonos teljesítményért többet kérnek maguknak az Intel kártyák. Ami ennél is aggasztóbb, hogy az „Idle” fogyasztás, mely sokkal erősebb kártyák esetében is 10-15 watt körül alakul, az Intel kártyáinál a 40 wattos határokat karcolgatja. Ez bizony hatalmas hátrányként is elkönyvelhető, ám azt sem szabad elfelejtenünk, hogy még finomíthatnak ezen szoftveres oldalról a mérnökök.

Ár-érték arány

Hivatalos európai és magyar árak híján csak a TechPowerUP táblázatára tudunk hagyatkozni, melyek a hivatalos, USA MSRP árakat használják. Ebben a kapott FPS értékeket a kártyák árával állítják szembe, így hamar kiderülhet, hogy mekkora teljesítményt kapunk a pénzünkért. Szerencsére itt már sokkal biztatóbb helyezéseket érnek el a modellek, ám a mostaninál egy fokkal agresszívabb árazásra lenne szükség, hogy kihagyhatatlan vételnek minősüljenek.

Összegzés

Azt kijelenthetjük, hogy a kártyák hozzák azt a teljesítményszintet független körülmények között is, amit az Intel ígért. A DirectX 12 és Ray-Tracing támogatás sem maradt el, Ray-Tracing esetében az AMD modelljeinél jobb értékeket kaptak a tesztek során. A XeSS technológia is remek társa lehet a DLSS, FSR algoritmusoknak, ilyen szinten sem kell szégyenkeznie az Intelnek. A HDMI 2.1/DP 2.0 támogatás üdvözölendő, ahogy a ritkaság számba menő AV1 encode/decode mellett sem mehetünk el szó nélkül.

Az árazás azonban nem kellően agresszív, így nem biztos, hogy a felhasználókat váltásra, vételre készteti. A drivereknek bőven kell még fejlődnie, ahogy az „Idle” fogyasztáson is bőven van még mit finomítani. A kártyák hatékonysága sem a legjobb, ez is világos. Jó hír, hogy ezek nagy részén szoftveresen még lehet alakítani, ahogy egy-egy nagyobb akciót is bejelenthet majd a kártyákra az Intel.

Képek és adatok: TechPowerUP

Döntött az Európai Parlament – Így változhat az iPhone és a többi kütyü csatlakozója

https://leet.hu/vga-kartyak/

×