Döbbenetes videóbeszámolók érkeznek Csengcsouból, ahol az iPhone-ok többsége készül – nagy hiány alakulhat ki karácsony előtt!

Tízből 8-9 iPhone abban a gyárban készül, ahonnan épp’ hanyatt-homlok menekülnek a dolgozók, és ezt szó szerint értsd:

az se érdekli őket, hogy drótkerítéseken kell átvergődni, majd akár száz kilométert sétálni, mire hazaérnek.

A kérdéses üzem egy tajvani megavállalat, a Foxconn tulajdona, de a jelek szerint nem az a baj, hogy a kínai kormány a saját területén is rászáll mindenre, ami tajvani (bár nem lenne csoda, mert az állam részének tekinti a magát függetlennek tartó szigetországot), hanem arról, hogy Kína elég drasztikus COVID elleni intézkedéseket hozott.

Minden eszközzel próbálják elhagyni a lakosok a tartományt. Forrás: Business Today

Csengcsout, ahol az iPhone-összeszerelő üzem is található, átfogó karantén alá vonták, miután több tucat koronavírus fertőzöttet találtak.

A szabályok értelmében senki sem hagyhatja el a 12 milliós várost, amíg nem produkál negatív COVID-tesztet. A munkások ez elől próbálnak megszökni – gyakorlatilag bármi áron, mert nem akarnak úgy járni, mint a sanghaji Disneyland látogatói, akiket hétfőn bezártak a parkba, egy háromnapos tesztelési időszakra.

Forrás: Stephen McDonell, BBC

Az Index azt írja, óriási hiányt okozhat a Foxconn termelésének akadozása:

a világpiacra érkező készülékek 85 százalékát a lezárt Csengcsouban rakják össze, és jelen állás szerint az iPhone 14-esek akár 30 százaléka már a közeljövőben kieshet a forgalomból.

Ez gyakorlatilag katasztrófa a gyártó és az Apple – közvetve pedig a felhasználók számára, hiszen nagy készlethiány alakulhat ki, ami tovább drágíthatja az amúgy is borsos áron kapható telefonokat.

 

A káosz veszélyezteti a termelést, így a Foxconn és a kínai kormány közösen próbál segítséget nyújtani az alkalmazottaknak: amelyikük önként vállalja, hogy a gyárban marad, annak egészségügyi ellátást és biztonsági intézkedéseket ajánlanak.

Pedig már megvan a következő nagy reformterv – nem lenne meglepő, ha ez is csúszna a COVID-káosz miatt:

Ez nagyot szólhat! – Forradalmi újítással jöhet az iPhone 15

 

×