Elképesztően sok profilt kellett kitiltania a Discordnak, melyek nagy része spam miatt került eltávolításra, de akadnak gyermekbántalmazással összefüggésbe hozható esetek is.

A Discord 2022 januárja és júniusa között 55.573.411 fiókot tiltott le és 68.379 szervert törölt – olvasható a vállalat legfrissebb negyedéves jelentésében. Ezeknek a fiókoknak a jelentős többsége spam vagy ahhoz hasonló visszaélések miatt kerültek törlésre. Más, azaz nem spammeléshez köthető szabálysértések miatt 1.821.721 fiókot kellett tiltani.

Sajnos a szerverekre külön nincs konkrét számadat, mivel azok a Discord szabályai szerint nem lehetnek spammerek. A szervereken elkövetett spam-szerű viselkedés feltehetően olyan specifikusabb kategóriákba tartozik, mint a kéretlen tartalom, a platform manipulálása vagy más illegális tevékenységek. A nem spam szerver- és fióktilalmak nagyjából kategorizálhatók, a többségük gyermekbiztonsági okokból történt, amit a kizsákmányoló, majd a kéretlen tartalom követ.

A Discordon folytatott szélsőséges és illegális tevékenységeket az elmúlt években egyre inkább vizsgálni kezdték, mivel egyre több gyerekeket manipuláló és megkárosító szerver jött létre.

Hasonlóra Magyarországon is bőven akad példa: egy népszerű youtuber, Tararczközi Áron (iRonChannel) egy hasonló szervert tartott fenn, ahol kiskorú lányokat vetkőztettek – emiatt jelenleg is folyik a nyomozás, míg egy másik esetben felnőtt férfiak osztottak meg egymással pornográf felvételeket a saját családtagjaikról és barátaikról – az áldozatok között pedig sok kiskorú lány is volt.

A Discord szerint a tiltásokat pedig jogosan is osztották ki, hiszen a fellebbezéssel élt fiókok csak nagyon kis százalékát engedték vissza a platformra. Az első negyedévben a fellebbezések mindössze 2 százalékának, a második negyedévben pedig 0,6 százalékának engedtek helyt. Ez számokban azt jelenti, hogy a 235.945 tiltás ellen fellebbező ember közül csak 3098 kapta vissza végül a fiókját.

A Discord továbbá elárulta, hogy január és március között bejelentett jogsértések 24%-a, valamint az idén április és június között bejelentett jogsértések 22%-a miatt volt kénytelen intézkedni. Ez elsőre kevésnek tűnik, ugyanakkor a második negyedévben spam miatt kitiltott 27,7 millió fiókból csak 7,7 milliót jelentettek a felhasználók, vagyis körülbelül a 25%-át, ami azt jelenti, hogy a Discord már azelőtt kiszúrja és törli a spameket, hogy azt bárki is jelentené.

Ezt is érdemes elolvasnod:

Új világ jön! – Az EU alapjaiban írja át az internetezés szabályait

 

×