Elon Musk módszeresen felnagyítja, eltúlozza a Teslák önvezető képességeit, ami miatt ezúttal nagyon pórul járhat.

Miközben Elon Musk a Tesla legutóbbi pénzügyi beszámolóján azt ígérte, hogy már idén elkészül a ‘Full Self Driving’ módnak elnevezett, a valóságban viszont az önvezetés negyedik szintjének, azaz a teljes autonóm vezetésnek a közelében sincs a rendszer, az ötödiktől pedig olyan távol áll, mint Makó Jeruzsálemtől. Olyannyira méghozzá, hogy még Musk is inkább csak a 3. szintre sorolná a Tesla megtévesztően ‘Teljes önvezetésnek” hívott funkcióját.

A Tesla egy másik problémája pedig az Autopilot mód, aminek képességeit Musk nem kevés alkalommal az egekig magasztalta. Emiatt hiába áll a Tesla hivatalos oldalán a kellő figyelmeztetés, miszerint aktív felügyeletet igényel, a vállalat legelső embere erről többször is azt mondta, hogy „A vezetőülésben ülő személy csak jogi okokból van ott. Nem csinál semmit. Az autó vezeti magát” – idézte fel Musk mondatait az Ars Technica.

Lett is belőle nem kevés baleset.

Augusztusban például kiderült, hogy az az amerikai Nemzeti Közúti Közlekedésbiztonsági Hivatal (NHTSA) speciális vizsgálatokat folytat az Autopilot miatt, mert két motorost is halálra gázolt el egy automata módban közlekedő Tesla. Mindezen felül több tucat eljárás folyik szintén az Autopilot miatt, 11 esetben pedig azért vizsgálódik a hatóság, mert megkülönböztető jelzést használó álló vészhelyzeti járműbe vágódott egy autonóm Tesla.

Ha ez még nem lenne elég, a kaliforniai Közlekedési Minisztérium is panaszt nyújtott be az állami Közigazgatási Meghallgatási Hivatalhoz. A hivatal azt kifogásolja, hogy Musk kijelentései az FSD-ről és annak képességeiről egyszerűen nem fedik a valóságot, félrevezetőek és nem a nyers tényeken alapulnak, emiatt pedig a Tesla-tulajdonosok túlságosan elbízzák magukat a járművekkel kapcsolatban, amiből nagyon könnyen tragédia is lehet.

Most azonban még ennél is súlyosabb dologgal kell szembenéznie a vállalatnak az önvezető technológiája, illetve Elon Musk túlzó állításai miatt. A Reuters ugyanis megtudta,

hogy a vállalat ellen már 2021 óta szövetségi büntetőeljárás folyik, kifejezetten azért, mert szerintük Musk félrevezette az embereket az Autopilot képességeivel kapcsolatban.

A Reuters a forrásaira hivatkozva azt állítja, hogy „az igazságügyi minisztérium ügyészei Washingtonban és San Franciscóban azt vizsgálják, hogy a Tesla megtévesztette-e a fogyasztókat, a befektetőket és a szabályozó hatóságokat azzal, hogy megalapozatlan állításokat tett a vezetéstámogató technológia képességeiről.

Mindez azért is kellemetlen, mert ha megállapítják, hogy Elon Musk, úgy pedig a Tesla valóban szabálytalanságot követett el, azaz hazudott az embereknek a technológiáról, akkor a büntetőjogi vizsgálatnak vádemelés lehet a vége. ebben az esetben pedig nem valószínű, hogy a kirótt büntetés megáll majd a pontosításnál, hiszen a Tesla vezetőségének felelősségre vonása mellett, az Autopilot és a ‘Full Self Driving’ beszüntetését is elrendelhetik.

Bár Musk ellenőrzőjében nem ez volna az első fekete pont:

Elon Musk robotja ócska bóvli a Boston Dynamics BTS-re táncoló gépeihez képest

 

×