A Microsoft saját alkalmazással készül.

A Microsoft operációs rendszereit rengeteg kritika érte az elmúlt évtizedek során. Ezek nagy része valóban jogos lehet, ám rengeteg olyan vád is előkerült, amelyről maga a cég esetleg nem is nagyon tehetett. Egy dolog azonban biztos, a Windows egy idő után rendesen be tud lassulni, főleg, ha nem csak egy-két program futtatására használjuk.

Az is tény, hogy ez az esetek nagy részében nem (csak) az operációs rendszer hibája. A felhasználók is hajlamosak ész nélkül installálni programokat, a nem használt alkalmazásokat pedig a gépen hagyni. A rendszerrel induló rengeteg, felesleges „szemét” így akár már az indításkor értékes másodperceket vehet el. A háttérben futó feladatok, driverek is megnehezíthetik az ember dolgát, a szénné írt registry pedig érdekes hibajelenségeket is produkálhat. Nem véletlen, hogy a géphez jobban értő felhasználók egyik legnagyobb fegyvere a CCleaner alkalmazás. A programot futtatva a gépen található felesleges fájlokat, registry bejegyzéseket és oda nem való alkalmazásokat pillanatok alatt kigyomlálhatjuk, melyet biztosan meghálál a rendszerünk.

Úgy tűnik, hogy a Microsoft is rájött erre, hamarosan saját programmal jelentkezhetnek!

 

A kínai Microsoft Store-ban egy meglehetősen érdekes alkalmazás bukkant fel év elején. A Microsoft egyszerűen PC Manager névre keresztelte az újdonságot, ám akkoriban nem kavart túl nagy port, hiszen a globális piacon nyoma sem volt az alkalmazásnak. Bevett szokás, hogy Kína különleges kezelést kap a szoftver- és hardvergyártóktól, sokan azt sejtették, hogy ezúttal is erről van szó.

Hamarosan meg is érkezhet?

Pár nappal ezelőtt azonban egy olasz vonatkozású Twitter fiókon angol nyelvű screenshotokat is láthattunk a programról. A név továbbra is PC Manager, valószínűleg a végleges változatban sem kerül módosításra. A segédprogram a fenti pár kép alapján a CCleanerrel ellentétben csak a Windows-t és az Edge böngészőt képes megtisztítani, ám ez is elegendő lehet a felhasználók jelentős részének.

Lehetőségünk lesz az ideiglenes fájlok eltávolítására, a felesleges rendszernaplók törlésére, de ezen kívül további információkat is kiolvashatunk a programból. Láthatjuk az éppen szabadon tartott memória mennyiségét, illetve a sok erőforrást felemésztő folyamatokat is kiemeli számunkra a Microsoft. Külön kiemelendő, hogy a rendszerrel együtt indított alkalmazásokat is figyeli, a nem használt vagy a cég által szükségtelennek tűnő programok letiltására is lehetőségünk lesz majd. Jól látható, hogy a fenti képen a Realtek HD Audio driver egyik komponensét szúrta ki a PC Manager.

Nem titok, hogy ezen beállítások egy részét manapság is megtalálhatjuk a Windows beállításaiban és a Defender menüpontjaiban. A legtöbb felhasználó számára azonban hatalmas segítség lehet az új Microsoft fejlesztés, főleg, ha később a rendszerbe integrálják.

Te mit használsz az operációs rendszered tisztítására?

Nálad elférne? – Mennyi helyet foglalna a TELJES internet?

×