Kezdd el szokni a petabit szó használatát, mert ennek aztán semekkora adatmennyiség nem lesz akadály, és NEKÜNK készül! Csak jönne már!!

Annyira felfoghatatlan sebességű chippel értek el áttörést, hogy szinte lehetetlen szemléltetni. Mi azért mégis megpróbáljuk:

képzeld el, hogy EGY MÁSODPERC alatt 230.000.000 fotót tudsz letölteni!

Ez egy újonnan kikísérletezett száloptikán keresztül történik, és csupán egyetlen chip intézi – állítja az áttörést bejelentő Dán Műszaki Egyetem. A kutatócsoport egyik tagja, Asbjorn Arvad Jorgensen elárulta: a technológiát svéd és japán tudósokkal társulva fejlesztették ki, és a titka a kialakításában rejlik.

Forrás: clubic.com

Lehetővé teszi az optikai komponensek közvetlenül chipekbe történő beépítését, és több ezer külön csatornára osztja szét az adatfolyamot. Az igazán nagy szó mindezentúl az, hogy mivel hagyományos PC-technológiában és hétköznapi felhasználókban gondolkodnak, nagyságrendekkel olcsóbb megoldás lesz, mint amennyibe egy átlagember számára megfizethetetlen kvantumszámítógép fog kerülni.

Az eszköz elkészítését elsősorban a gaming ipar motiválta – mutat rá a GameRant, hiszen a videojátékok grafikája egyre igényesebb, a felhőalapú szolgáltatások egyre összetettebbek – arról nem is beszélve, hogy amint berobban a most még csak helyét kereső VR-korszak, a mostani adatmennyiségek sokszorosával kell számolni. Egy szó, mint száz: nagyon nagy szükség van olyan megoldásokra, amelyek gyorsan, gördülékenyen és hatékonyan továbbítanak nagy mennyiségű adatot.

NA DE ENNYIT?!

Ez a technológia minden, de minden alkalmazásunkra nézve világrengető változást jelenthet, a mobilos adatforgalomtól a felhőszolgáltatásokon át az AI-alkalmazásokig. A dánok első tesztjei bebizonyították, hogy EGYETLEN chip segítségével akár 1,84 petabit (több mint 235 terabájt) adatot tudnak továbbítani, viszont

azóta 10,66 petabit/másodpercnél tartanak!

A fotonikus chip egyetlen példányán átfér gyakorlatilag az egész internet – most még csak úgy néhány hét, vagy hónap alatt, de gyanítjuk, hogy gyorsul ez még, nem is keveset! Erre szükség is van, hiszen a világhálóra kerülő adatmennyiség is iszonyatos tempóban duzzad.

Csak hogy még konkrétabbak legyünk – az egész internet kb. ekkora adatpakk:

Nálad elférne? – Mennyi helyet foglalna a TELJES internet?

 

×