Magyar gamernek magyar játékot!

A magyar játékfejlesztésnek bár bőséggel akadnak ígéretes arcai és projektjei, azok a legkisebbtől a legnagyobbakig szinte mind megkapják ugyanazt a kritikát a hazai játékosok részéről. A potenciális célközönség azt szokta leginkább felróni, hogy a hazai alkotásokban is olyan ritka a magyar nyelv, mint a fehér holló, és nemhogy szinkron, de sokszor még felirattal sem kedveskednek az itthoniaknak.

Ez persze érthető, hiszen a lokalizálás kőkemény összegekbe is belekerülhet, amit igen nehéz kigazdálkodni egy eleve szűkös büdzséből, ezért általában az univerzális angol nyelvet választják sokan. Ennek is megvan a maga oka, hiszen egy világnyelvvel már a világpiacon versenyeztethetik meg az ötleteiket a fejlesztők, a probléma ezzel csak az, hogy ott jóval nagyobb a versengés is.

Ilyenkor persze gondolhatnánk, hogy egy magyar játékot sokkal könnyebb itthon eladni, ami sokkal hatékonyabban találhat közönségére, mint a globális piacon, de ez sajnos csak részben igaz. A probléma az, hogy a játékosok legnagyobb része így is inkább a Call of Duty-t, az Assassin’s Creedet, vagy valamelyik másik AAA-s fejlesztést választja, és bár a közösségi médiában jókat tud futni egy-egy magyar fejlesztés, a végén csak nagyon kevesen nyitják a pénztárcájukat. Kicsi piac, kicsi játékfejlesztés.

Nos, ezen a tendencián szeretne változtatni most az elmúl évek egyik legígéretesebb magyar játékának, a souls-like elemekkel fűszerezett akció-platformer, a Mandragora készítői, akik komoly elhatározásra jutottak. 

 

A játék mögött álló Primal Games Studios vezetője, Zsuffa Zoltán ugyanis még a Kickstarter-kampányuk kezdetekor elárulta a GameStarnak, hogy a csapattal azon igyekeznek, hogy a Mandragora teljes magyar nyelvű feliratot, illetve minőségi magyar szinkront kapjon. Külön öröm, hogy közben a közösségi gyűjtés is – nagyon hamar – sikerrel zárult, így minden tervezett plusz tartalmat meg fognak tudni valósítani.

„Magyar játékosokként nagy csalódás nekünk, hogy a legtöbb játék nem kap magyar szöveget és hangot. Értjük a kiadók döntését, mert a magyar piac nagyon kicsi, és legtöbbször nem éri meg nekik a befektetett pénzt. De mi szakítani akarunk ezzel a hagyománnyal és a saját költségünkön teljes magyarítást adunk a Mandragorának minőségi szinkronnal, és ugyanezt szeretnénk minden jövőbeli játékunknak.” – mesélte Zoltán Kacinak, aki a stúdióban ült le beszélgetni a fejlesztőkkel.

Eszerint tehát a Mandragora teljes magyar nyelvtámogatással jelenik meg, ami azért is egy nagy öröm, mert a kőkemény harcok mellett a történetre is nagy hangsúlyt fektetnek. Pontos megjelenést azonban még nem ismerünk, a Mandragora elméletileg 2023-ban érkezhet majd PS5-re, Xbox Series konzolokra, PC-re, illetve Nintendo Switchre.

Mindeközben már készül a God of War magyar szinkronja is:

Megvan, ki lesz Kratos magyarhangja – Lezárult a szavazás

 

×