NEM VICC: megvan az első nemzet – ráadásul Európában – ahol olyan párt kerül a szavazólapra, amit egy mesterséges intelligencia vezet!

A világ Skynet-szerű pusztulását a HVG szerint még kár lenne belelátni, de azért elgondolkodtató, hogy van olyan állam, ahol a néhány napon belül esedékes parlamenti választáson akár győzhet is egy mesterséges intelligencia vezette párt.

Dániában került szavazólapra az AI, a Szintetikus Párt színeiben.

Illusztráció: USA Today

Itt nem olyasfajta viccpártra kell gondolnod, mint amilyennek a Kétfarkú Kutya indult nálunk, hanem valódi programmal rendelkező, igazi politikai szervezetre. A pártot a Computer Lars nevű helyi művészcsoport alapította, és a történelemben először – legalábbis elvileg –

nem humán elnökjelölttel mennek neki a kormányzásnak, ha nyernek.

Tegyük hozzá: a nem csak dánul, hanem angolul is beszélő AI-pártelnök a szervezet egyetlen elektronikus tagja, hiszen a szavazókörökben hús-vér képviselő-jelöltekre lehet leadni a voksokat.

Hülyeség az egész? Biztos?

Az AI egyik legnagyobb előnye, hogy a valódi elnök aspiránsokkal ellentétben bárki, bármikor kérdéseket tehet fel neki, hiszen chatbot formájában működik. Zokszó nélkül interjút ad, mindenre van megoldása, ráadásul

brutális alapjövedelmet ígér a dánoknak.

A november 1-jei előrehozott választáson induló Szintetikus Párt mesterséges elnöke havi százezer korona, vagyis kb. 5,5 millió forintot fizetne minden egyes állampolgárnak, csupán azért, mert a világon van. Ez a koncepció nem ismeretlen, hiszen voltak és vannak is olyan országok, ahol bevezettek hasonlót, vagy tervezik bevezetni.

Ha végül mégis szétskynetezné a seggünk, az valahogy így fog kinézni:

Kísérteties: ilyenek lesznek az UTOLSÓ SZELFIK a mesterséges intelligencia szerint

 

×