Kevin Feige és csapata végül úgy döntött, hogy ezt a hat jelenetet törli a Marvel-filmekből, pedig mindent megváltoztathattak volna.

Egy ideje már jól tudhatjuk, hogy a Marvelnél mindent jó előre elterveznek, sok esetben már évekkel a mozikba kerülésük előtt leforgatnak néhány koncepciós kulcsjelenetet, mint egyfajta iránytű: ide kell valahogy megérkezni. Ez azonban nem mindig volt így, sőt. Mondhatni egészen sok esetben még most is menet közben, a végső vágáskor változtatnak meg olyan pillanatokat, melyek teljesen új irányokba vihették volna a filmuniverzum történetének alakulását.

Valószínűleg így látták jobbnak és izgalmasabbnak a cselekményeket Kevin Feige-ék, és vélhetőleg az ilyen utolsó utáni változtatások adhatták az ötletet a „Mi lenne, ha…?” sorozathoz is, amelyben pont azt mutatják be, hogy miként is alakulhatott volna másként az MCU. A legtöbb ilyen jelenet végül a vágószobában végzi, és sosem kerül ki a közönség kíváncsi szeme elé.

Egy akkora vállalkozásnál viszont, mint amilyen a Marvel is, szinte törvényszerű, hogy előkerüljenek a mindent megváltoztató, de végül kimaradt vagy átalakított snittek, melyeken jó nagyra táthatjuk el a szánkat. Ezúttal ebből hoztunk el hatot, melyek minden bizonnyal teljesen más MCU-t hoztak volna.

1. Miles Morales

Kifejezetten szövevényes történeteket láthattunk kibontakozni az elmúlt évtizedekben Pókember és Peter Parker háza táján, melyek során számos más pókképességekkel bíró szuperhumánt ismerhettünk meg.

Az egyik ilyen figura Miles Morales, aki 11 éve hálózza be a rosszfiúkat, és bár egy elég fiatal karakternek számít, nem kellett sokat várni a saját sorozatára, az animációs filmjére, majd 2018-ben felbukkant a Sony Pókember-játékában, 2020-ban pedig önálló kalanddal folytatódott a története. Élőszereplős formában viszont még nem láthattuk őt, pedig állítólag a Marvel eredetileg már évekkel ezelőtt beemelte volna a filmes univerzumába.

Aki ismeri a képregényeket, vagy látta az Irány a Pókverzumot, annak ismerősen csenghet Aaron Davies neve. Ő Miles nagybátyja, aki igen közeli kapcsolatot ápol unokaöcsével. Ezért is üt akkorát, hogy Aaron bácsi titokban a Prowler nevű gonosztevő, aki a Pókverzumban a Vezérnek (is) dolgozik. Nos, ő hivatalosan is az MCU része, ugyanis a Hazatérésben Davies karakterét Donald Glover játszotta, aki a film során többször is összetalálkozott az eredeti Pókfejjel.

Ez már eleve sejtette Miles valamikori felbukkanását, ez azonban a Pókverzum filmes beindításával sem történt meg. Valójában viszont mégis megtörtént, méghozzá már a legelső filmben, csakhogy Kevin Feige-ék végül úgy döntöttek, hogy kivágják a már leforgatott jelenetet.

Persze nem sok történt ebben sem: miután Pókember rátapasztotta Aaron kezét egy kocsira, az a hálószövő távozása után még felhívta Milest, hogy ne haragudjon rá, de valószínűleg késni fog a találkájukról.

2. Yondu él

Persze már az első Galaxis Őrzői végén sejthettük, hogy Yondu valójában nem is olyan kőszívű, mint amilyennek az emberei előtt mutatja magát, és amolyan fiaként tekint Quillre. Ezt a második részben kétszer is aláhúzták, így lett végül a film legepikusabb és legérzelemdúsabb pillanata, mikor a kék bőrű tarajos nyílvessző-zsonglőr az utolsó pillanatban megmenti Peter életét.

Ez azonban a sajátjába került, és Yondu a világűr közepén meghalt. A Marvel univerzumában viszont jól tudjuk, hogy a halál is csak egy múló állapot, mintsem valami végleges és visszafordíthatatlan dolog. Yonduval például forgattak Thor: Ragnarökben is, amiben tervezték megmagyarázni, hogyan cselezte ki a halált. Elvileg a jelenettel a negyedik falat szerették volna áttörni, de aztán Taika Waititiék úgy döntöttek, hogy nem használják fel a felvételeket, és hagyják Yondut békében nyugodni.

Ez mindenképp egy jó döntés volt, hiszen ezzel az MCU egyik, ha épp nem a legérzelmesebb jelenetét nullázták volna le egy közepes poénért cserébe.

3. Arnim Zola él

mint fentebb is mondtam, a Marvelnél a halál csak egy átmeneti állapot. Igaz, Amerika kapitány egyik legelső ellenfelével egy picit más a helyzet. Arim Zola már a Kapitány legelső filmjében is központi szerepet játszott a Vörös Koponya mellett, majd meglepő módon a Tél Katonájában is visszatért, bár egy teljesen új létformaként.

Mint kiderült, Zola sikeresen digitalizálta a tudatát, azaz transzcendenssé vált, aki egy számítógépen vára Steve Rogers érkezését. Az őrült tudós egy rövid csevejt követően elindította az önmegsemmisítőt, majd felrobbant, így vélhetőleg vele már nem fogunk a továbbiakban találkozni. Az eredeti tervek azonban teljesen máshogy alakult az újratalálkozás.

A Kapitány ugyanis még a robbanás előtt gombnyomásra megnyitotta Zola előtt az utat az internetre, aki köszönte is szépen, rá is szabadult a világhálóra. Hogy ezután mi történhetett volna, azt nem tudni, mindenesetre egészen másképp alakulhatott volna az MCU, ha ezt végül nem törlik a szkriptből. Ezt a jelenetet így le sem forgatták, de pár „Mi lett volna, ha…?” kérdésre azért így is választ kapunk a „Mi lenne, ha…?” című multiverzumos animációs kitérőben.

4. Higanyszál is él

És itt egy újabb elhalálozott karakter, akinek további szerepet szánt a Marvel, de végül inkább szomorúan elhantolták. Higanyszál halála nem feltétlenül sorolható a legmegrázóbb tragédiák közé, bár önfeláldozása igen hosszú árnyékot vetett a Marvel filmuniverzum későbbi alakulására.

A testvére ugyanis, Wanda olyannyira traumatizálódott, hogy egy újabb szerette távozása után teljesen összeomlott. Embereket rabolt el, majd mágiával kvázi babázott velük magának egy másik életet, amiben férje és ikertestvére is életben van, és ahol két gyermeke is születik. Miután a boldog élet illúziója is kicsúszik a kezei közül, Wanda már mind Skarlát boszorkány veti rá magát a legfőbb varázslóra és Doktor Strange-re.

De nem volt mindig ennyire egyértelmű Wanda tragikus története. A Disney ugyanis leforgatott egy jelenetet, amiben Pietro, azaz Higanyszál túlélte a lövéseket, sőt, Ultron legyőzése után ő is hivatalos tagja lett volna a Bosszúállóknak. Ha emellett döntöttek volna Feige-ék, akkor egészen biztosan nem került volna a mozikba az Őrület Multiverzumában sem – legalábbis nem Wanda főgonoszával.

5. Pókember és a mutánsok

A Marvel filmes univerzumát hivatalosan az első, 2008-as Vasembertől számíthatjuk. A mozi egészen elképesztő siker lett, amivel nemcsak Robert Downey Jr. karrierje zökkent vissza, hanem el is indította a Bosszúállók-projektet is. A film stáblista utáni jelenetében már Samuel L. Jackson is bemutatkozott, mint Nick Fury, aki ellentmondást nem tűrően nyomatékosította a szuperhős alakulatról szőtt elképzeléseit.

Azt viszont már kevesen tudják, hogy ebből a jelenetből két verziót vettek fel: az egyik nyilván az, amelyiket láttuk, a másikban viszont szinte már rögtön beemelték volna Pókembert és az X-Ment a serpenyőbe. Persze konkrétan egyik sem hangzott így el, de elég nehéz másként értelmezni a radioaktív pókharapást és a mutánsokat, melyekre aggodalmasan hivatkozik Fury.

Azt mondjuk nem tudni, hogy pontosan miként szerepeltették volna ezeket a hősöket, hiszen Pókember akkoriban a Sony-nál épp csak megkapta a harmadik Tobey-mozit, míg az X-Menek még bőven a Fox tulajdonában voltak, amit csak később vásárolt fel a Disney. Mindenesetre egészen érdekesen is alakulhatott volna az MCU, ha ez összejött volna.

6. Zeusz, az apafigura

A Thor: Szerelem és Mennydörgés egyik kulcsjelenete volt, amikor Thor próbálja meggyőzni Zeuszt, hogy adja neki oda a villámját, amivel sokkal jobb esélyekkel vehetik fel a harcot Gorr ellen. Az orgiákért élő-haló, gőgös Zeusz persze az arcába röhög, és mivel hőseink hiába próbálják meggyőzni őt, végül erővel szerzik meg tőle a fegyverét.

Ez azonban teljesen máshogy is alakulhatott volna, az eredeti szkript szerint ugyanis Zeusz simán, önként és dalolva átadta volna a villámot Thornak. Sőt, még amolyan apafigurává is válhatott volna a görög főisten, aki még játszani is leáll a viking viharistennel.

Ezt aztán teljesen elvetették, hiszen egyrészt a konfliktus jól nézett ki a vásznon, másrészt Zeusz keresztüllövése kellően meghökkentő volt, ami megteremtette Herkules beemelésének a lehetőségét is.

Természetesen bőven akadnak még fontos törölt és/vagy megváltoztatott Marvel-jelenet, így ha te még tudnád folytani a listát, azt mindenképp tedd meg egy hozzászólás formájában.

Ezt is érdemes elolvasnod:

75 csodálatos MARVEL tetoválás, amiktől te is azonnal rohansz varratni

 

×