Mit teszel, ha elromlott a régi telefonod? Kidobod?

Ma már talán mondhatjuk, hogy mindenkinek van okostelefonja, az viszont továbbra is kérdés, hogy azok hová kerülnek, miután elromlanak. Szép dolog lenne azt hinni, hogy minden telefont újrahasznosítunk, de a valóság sajnos nem ez. A Waste Electrical and Electronic Equipment (WEEE) szerint a legtöbb már nem használt mobiltelefon egyszerűen fiókokban, szekrényekben és garázsokban marad, de legtöbb esetben egyszerűen a szemétbe.

Becslések szerint csak 2022-ben 5,3 milliárd okostelefont dobtunk ki.

A WEEE egy nemzetközi non-profit szervezet, amely az elektromos és elektronikai hulladékok gyűjtésével és kezelésével foglalkozik. Október 14-én az E-hulladékok Nemzetközi Napja kapcsán osztották meg a fenti adatot, ezzel szeretnék felhívni a figyelmet az újrahasznosításra.

A szervezet szerint az emberek általában nem veszik észre, hogy a látszólag jelentéktelen eszközök globális szinten hatalmas mennyiségeket jelentenek.

Érzékeltetve a problémát, azt mondták: a telefonok átlagos szélessége 9 mm. Ha egymásra raknánk az 5,3 milliárd kidobott telefont, akkor ez nagyjából 50 ezer kilométeres torony lenne.

Ez a Hold-Föld távolság egy nyolcada.

A mobiltelefonok és egyéb elektronikai eszközök újrahasznosításának előnye, hogy a gyártók hozzáférhetnek nem megújuló természeti erőforrásokhoz, mint az arany, réz, ezüst és palládium, valamint egyéb alkatrészekhez, amelyeket új termékekben újra felhasználhatnak.

A WEEE egyébként hat európai országban is felmérést végzett, hogy megtudja, miért ragaszkodnak egyesek a régi készülékekhez. A válaszok:

  • Lehet, hogy a jövőben újra használom (46%)
  • Eladom (15%)
  • Eszmei értéke van (13%)
  • Értékes lehet később (9%)
  • Nem tudom, hová dobjam ki (7%)

Tehát, ha van régi telefonod, amit ki akarsz dobni, gondold át az újrahasznosítást.

Ezt láttad már?

Meglepően jól javítható az iPhone 14 Plus

 

×