Az RTX 4090 az előzetes várakozásoknak megfelelően egy vadállat, de vajon tényleg megér közel 1 millió forintot?

A mai napon berongyolt végre az NVIDA leújabb szörnyetege, az RTX 4090-es videokártya, ami kizárólag a specifikációi alapján a számítástechnika eddigi legimpozánsabb, legjobb teljesítményű GPU-ja. Mondjuk ez egyébként nem nagy meglepetés, hiszen a vállalat rendre szintet lép az újabb eszközeivel, a kérdés csak az, hogy a közel 1 millió forintba kóstáló csúcskártya mennyivel tud többet az előző szériánál, azaz mennyire képes megfelelni a ráragasztott árcédulának?!

Erre adhatják meg a választ az első szakértői tesztek, melyeket látva sokan talán sokkot kapnak – ki emezért, ki amazért.

Mit mond a Digital Foundry?

A DF tesztjeit bátran lehet általános útmutatónak is tekinteni, hiszen jellemzően a tesztalany minden egyes aspektusát alaposan meg szokták vizsgálni. Így történt ez most is, így  Richard Leadbetter azonnal leszögezte, hogy az új videokártya olyan mértékű teljesítményugrást jelent, amit még a jelenlegi csúcs PC-k komponensei is nehezen tudnak igazán kiszolgálni.

A játékokban egészen kemény teljesítménynövekedés történt: a Dying Light 2 ultra beállítások és ray tracing mellett 74%-kal futott jobban a 4090-en, mint 3090Ti-on, az alap 3090-re pedig 94%-ot ver. A csúcsra húzott Cyberpunk 2077 esetében is hasonlókat mértek, annyi különbséggel, hogy az új GPU a sima 3090-nél kétszer, a 3090Ti-nál pedig 86%-kal teljesített jobban.

A teljes, mindenre is (pl. DLSS) kitérő teszttel ugyan még nem készültek el, azt már most kijelentik, hogy bár az RTX 4090 valóban hatalmas ugrás az előző csúcstartóhoz, az RTX 3090Ti-hoz képest, de az újabb generációs kártya igazából a 4K 120+ FPS-es területeken tud igazán villogni. Azaz ha valakinek nincsen 4K 120Hz-es képernyője, annak nem feltétlenül lesz jó vétel a piszokdrága kártya.

Mire jutottak a PCMagnál?

A PC Mag munkatársa, Michael Justin Allen egy egészen részletes tesztet készített, kurrens és régebbi játékok bevonásával, különböző beállítások mellett. Ő is valami hasonló véleményen van, mint a DF, vagyis teljesen elalélt az RTX 4090 teljesítményén.

Szinte minden teszt során sokszoros teljesítménynövekedést tapasztalt, ami leginkább a legmagasabb beállításokon ütközik szembe. Feltéve, ha nem használjuk a DLSS-t, amiből az RTX 4090 egyszerűen nem profitál sokat, azaz a funkció mellett nagyon hasonlóan teljesített 4K-ban és 1080p-ben. Ennek szerinte több oka is lehet, az egyik, hogy a jelenlegi CPU-k egyszerűen nem bírják az iramot, illetve az, hogy bizonyos játékmotorok egy ponton túl egyszerűen már nem képesek jobb teljesítményre.

Minden összevetve viszont az RTX 4090 szerinte egészen elképesztő, aminek a piacon jelenleg egyetlen méltó ellenfele sincsen. Nincs olyan, amivel ez a kártya ne lenne képes megbirkózni a lehető legmagasabb felbontáson, a lehető legmagasabb beállításokkal, kifejezetten impozáns FPS mellett. Gyenge pontja ugyanakkor a mérete és az energiaigénye, így aki megengedheti magának ezt a kártyát, az valószínűleg egy gépházat és egy új tápegységet is be kell újítson.

Hogyan látják a The Verge-nél?

A The Verge veterán szakembere, Tom Warren szerint az RTX 4090 egy 4K-s bestia, egy fenevad. Az 1440p-s tesztek során az új kártya közel 50%-os teljesítményugrást mutatott nála, ami piskóta a 4K-hoz képest. Tom ugyanis állítja, hogy a 4090 igazán ebben a felbontásban villantja meg a foga fehérjét.

A tesztelt játékokban általánosan 70%-kal teljesített jobban az RTX 4090, mint a 3090. A Cyberpunkban például a 3090 maximális beállítások és ray tracing mellett 4K-ban nem futott jól, és gyakran bezuhant az FPS-mutató is 30 képkocka alá per másodperc, ami miatt muszáj kompromisszumokat kötni. A 4090-es azonban olyan brutális, hogy DLSS 3-mal, mindent maximumra tekerve, természetesen ray tracinggel és 4K-ban simán hozta a 140 FPS-t.

De nemcsak a Cyberpunk, hanem szinte minden tesztelt játék így és ennyivel jobban fut a 4090-nel. A legtöbb játék mindent a lehető legmagasabb értékekre tekerve 100 FPS fölött teljesít, méghozzá 4K-ban. Sok esetben azonban a kulcs a DLSS 3 volt, a Microsoft Flight Simulatorban például DLSS 2-vel ultra beállításokkal csak 61 FPS-t sikerült kipréselnie, míg az újabb megoldás ugyanazokon a beállításokon 125 FPS fölé tornázta. Rossz hír, hogy egyelőre csak 35 játék támogatja a DLSS 3-at.

Az RTX 4090 persze a DLSS 3 nélkül is egy szörnyeteg, de Tom is elsősorban azoknak tudja jó szívvel ajánlani, akik nagyon a 4K-s vonalon mozognak. Ellenkező esetben – legyen bármennyire is elképesztő az új GPU – érdemes lehet megvárni a novemberben érkező olcsóbb 40-es megoldásokat, esetleg a 30-as szériára tekinteni. Akárhogy is, a !k gamingben jelenleg az RTX 4090 a lehető legjobb választás.

Szumma!

Jól láthatjuk hát, hogy az NVIDIA most sem viccel, ha a PC-s grafikus teljesítményről van szó, a 4090-es pedig a videokártyák Rolls-Royce-ja lett. Ezúttal viszont olyan magasra tették a lécet, hogy aki hajlandó kifizetni érte ennyi pénzt, azaz majdnem 1 millió forintot, annak mindenképpen rá kell számolnia még, ugyanis 4K-képes képernyő, illetve megfelelő ház és táp nélkül aligha lehet érdemben kihasználni az RTX 4090 előnyeit.

A megnövekedő villanyszámlával viszont mindenképp érdemes kalkulálni!

Az bizonyos, hogy ezzel a csúcskártyával még nagyon sok éven keresztül lehet számolni, és ha hihetünk az első teszteknek, akkor akár még 8K-ban is képes lehet a csodára – bár ehhez már bizonyosan áldozatokat kell hoznunk. A 4090 viszont nem lesz mindenki kártyája, legalábbis nem sürgeti annyira a váltást, mint anno a 3000-es széria. Később azonban, amikor már szélesebb körben lesz elterjedt a 4K-s játék, és jelentős, drasztikus mértékben lecsökken az ára, egészen biztosan megkerülhetetlen alapköve lesz a PC-s piacnak.

A részletes tesztekért, a játékokban mért teljesítményekért érdemes ránézned a teszteket végző portálokra!

Ezt is érdemes elolvasnod:

PC vs. laptop vs. konzol – Szerinted melyik győzi le a rezsidémont?

 

×